Almás krémes
Paleos pályafutásom egyik legfinomabb és totális sikert arató
süteménye lett a hirtelen felindulásból elkövetett almás krémes:
tej(származék)-, gabona-, cukor és keményítőmentes, lágy, könnyű, habos
finomság, véleményem szerint kategóriájában a létező legalacsonyabb
szénhidrát-és kalória tartalommal. A fele 5 perc alatt a múlté lett. És ritkán
mondok ilyet, mert alapvetően szerény fajta vagyok, de ez egyszerűen tökéletes
lett. :) Ízre mindenképpen, még ha a külleme hagy is kívánnivalót maga után. A
hosszadalmas leírás ellenére villámgyorsan megvan és ez a mennyiség a mi 5 tagú
családunkban max. fél napot fog megélni.
Almás
krémes
Hozzávalók (24x16 cm-es tepsibe)
Tésztához:
4 tojás
2-3 ek hideg víz
6 dkg cukornak megfelelő édesítő
1 kk szódabikarbóna
1 ek zsírtalanított lenmagliszt
2 ek zsírtalanított mandulaliszt
1-2 ek zsírszegény kakaópor
Almás réteghez:
80 dkg alma (ez már a pucolt mennyiség)
ízlés szerint cukorpótló, fahéj, citromlé és citromhéj
Vaníliakrémhez:
4 tojás sárgája
ízlés szerinti cukorpótló
sok vanília (aroma, vagy rúd kikapart belseje)
1-2 ek víz
2 ek psyllium
kb. 3-4 ek kókuszkrém
Mázhoz:
5 dkg mindenmentes étcsoki
1-2 ek víz
1 tk kókuszzsír
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a vízzel 2-3 percen
keresztül, gépi habverő legmagasabb fokozatán keverjük. Beleszitáljuk a
liszteket és a kakaóport, a géppel alaposan beledolgozzuk. A fehérjéket kemény
habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és azzal is verjük kicsit. A felvert hab
felét a tojássárgás masszába pakoljuk, a habverő legalacsonyabb fokozatán
fellazítjuk vele a tésztát, míg a maradék kemény habot hablapát segítségével
óvatosan, hogy az már ne törjön össze, beledolgozzuk. 170 fokos, előmelegített
sütőben sütjük, sütőpapíron, tűpróbával ellenőrizzük. Ha készen van, kihűtjük.
Az almát lereszeljük és tetszés szerint ízesítve megpároljuk.
Vizet nem adunk hozzá, sőt arra törekszünk, hogy jól elforrja az összes
nedvességet. Ezt is hűlni hagyjuk.
A tojássárgákat, a vizet, a cukrot és a vaníliát alaposan
elkeverjük, majd alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük a krémet,
de nem főzzük. Hideg helyre tesszük, néha megkeverve teljes mértékben lehűtjük.
Ha ez megtörtént, belekeverünk 2 ek útifű maghéjat és ahogy a krém sűrűsége
kívánja, annyi kókuszkrémet. Hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet és jó,
kenhető sűrűségű legyen.
A kihűlt piskótára rétegezzük az almás krémet, majd a vaníliás
masszát, végül bevonjuk a csokimázzal. Ehhez a csokit a vízzel együtt
megolvasztjuk, majd amíg meleg, belekeverjük a zsírt, dermedni hagyjuk, de még
kenhető maradjon.
Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu
Megjegyzések