Vaníliás-mandulás kiflik

Miként a linzer, ez is obligát kelléke az adventi időszaknak nálunk. Készítettem reform változatot már régebben is, most a Lajos Mari féle hagyományos verziót ültettem át szinte egy az egyben, nyilván alapanyagok és arányok módosításával, de valamennyi nála meglévő és szükséges hozzávalót, vagyis a tojás sárgáját, zsiradékot is megtartva.

Utólag konstatáltam, hogy Szafi blogján van már mandula és Expressz liszt felhasználásával készült hókifli, de mivel az egész más jellegű és állagú lehet, illetve ez eme alkotókat is más arányban tartalmazza, plusz ugye egyebeket is, mégis a megosztás mellett döntöttem. Az ebben lévő zsiradéknak köszönhetően valóban omlós jelleget ölt, még ha igyekeztem is jóval kevesebbet tenni bele, mint egy hagyományos vaníliás kifliben szerepelt volna.


!! A tészta, ahogy írtam is, omlós, direkt ilyenre akartam. Elképzelhető, hogy a lehűtött tészta mállik/morzsálódik, de ez normális, az egy adagokat gyorsan kis gombóccá gyúrjuk a kezünkben, majd a formát szintén gyors mozdulatokkal, gyakorlatilag 2-2 ujjunkat haszálva alakítjuk ki a nyújtólapon, nem a levegőben, és ekként is igazgatjuk csinosra, ha a hajlítás után némileg szétesik !!


Vaníliás-mandulás kiflik

Hozzávalók:
15 dkg Szafi Free Expressz lisztkeverék
10 dkg darált mandula
csipet só
2 ek vaníliás eritrit (kb. 3 dkg)
kb. 3 dkg négyszeres erejű édesítő
30 gramm kókuszolaj
2 tojás sárgája
50 gramm Cocomas krém
30 gramm hideg víz

A hagyományos omlós tészták elkészítésének technológiáját követve, a liszetet, a mandulát, a sót, a vaníliás eritritet és az édesítőt alaposan elkeverjük. A puha olajat hozzátesszük és kézzel hyors mozdulatokkal vagy villa segítségével (én így teszem) morzsalékossá dolgozzuk a tésztát.


Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vizet és a kókuszkrémet, kézzel gyorsan összegyúrjük.


Folpackba csomagoljuk a tésztát és 2 órára (lehet több is) hűtőbe tesszük.


A tésztából diónyi darabokat (vagy akkorát, amekkora kifliket szeretnénk) vágunk és gyors mozdulatokkal kiflit formázunk belőlük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 12-14 perc alatt készre sütjük.

Még forrón vaníliás poreritritbe forgatjuk.



Update:




Vaníliás-mandulás kiflik ch csökkentve

Hozzávalók:
10 dkg Szafi Free Expressz lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
10 dkg darált mandula
csipet só
2 ek vaníliás eritrit (kb. 3 dkg)
kb. 3 dkg négyszeres erejű édesítő
30 gramm kókuszolaj
2 tojás sárgája
50 gramm Cocomas krém
40 gramm hideg víz

Minden egyéb megegyezik  az első verzióval.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések