Sós (paleo) muffin
Azzal, hogy ezelőtt közel 1 évvel úgy döntöttem, hogy mellőzöm - többek között - a gabonaliszteket, nehéz helyzet elé állítottam magam: kenyér, pékáruk helyett mit is egyek reggelire vagy vacsorára. Ráadásként esetemben ez tényleg óriási probléma, mivel világéletemben nagy kenyér és tészta-fan voltam és a váltás legneuralgikusabb részét ez a kérdés jelentette számomra.
Az eltelt időszakban persze már több konzekvenciát is levonhattam: 1. hozzá lehet szokni a hagyományos kenyér hiányához, viszonylag rövid idő alatt, 2. meg kell próbálni kiváltani valami hasonlóval, azokból az alapanyagokból, amiket engedélyezek magamnak (aminek persze az esetek zömében semmi köze nincs a fehérlisztes cuccokhoz, de mégis...), 3. vagyis minden az agyunk átprogramozásán múlik.
A fentiek jegyében kísérletezgetek, kisebb-nagyobb sikerrel. A múlt héten volt olyan kalácspótlónak készülő alkotásom, ami rövid idő alatt a kukában landolt. De néha meglepően jó állagú, ízű dolgok kerülnek ki a kezeim közül és a mostani muffin is az egyik olyan, amit minden bizonnyal többször fogok elkészíteni, csak az alkotóelemeken variálgatok majd.
Ez a muffin kitűnő lehet reggelire, de kisétkezésre is el tudom képzelni, egy kevés gyümölcs vagy joghurt kíséretében.
Avokádós-sonkás-sajtos-pórés muffin maglisztekből
Hozzávalók (12 db kisebb méretű muffinhoz)
3 tojás
1 ek kókuszzsír
só, bors ízlés szerint
2 ek lenmagliszt
1 ek amaránt liszt
2 ek gesztenyeliszt
1 mk. szódabikarbóna
póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagy szelet sonka (nekem házi füstölésű karaj került bele)
3 szelet sajt (itt és most light Pannónia)
1 közepes avokádó
pici só, bors
A hagymát karikázzuk, majd felforrósított kókuszzsíron dinszteljük. Amikor már nagyjából megpuhult/kicsit megpirult, belenyomjuk a fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük, majd rádobjuk az avokádót, a kockára vágott sonkát és sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 2-3 percnyi kevergetés után el is zárjuk alatta a tűzhelyet. Kicsit hűlni hagyjuk.
A tésztához megolvasztjuk az 1 evőkanálnyi zsírt, figyelve a hőmérsékletbéli differenciákra, hozzáadjuk a tojásokat, kézi habverővel összevegyítjük őket. Külön tálban kimérjük a száraz hozzávalókat (só és bors, vigyázva, hogy a sonkás-hagymás cucc is sózva, borsozva van, szódabikarbóna, lisztek). Ezt gyors és határozott mozdulatokkal összekeverjük a tojásos masszával, majd belezúdítjuk a külön elkészített "tölteléket".
A papírral kibélelt formákba töltjük a masszát, ügyelve, hogy arányosan sikerüljön elosztani, majd 170 fokra előmelegített sütőben sütjük.Néhány darab kivételével ment a fagyasztóba, ínségesebb időkre tartalékolva. :))
Az eltelt időszakban persze már több konzekvenciát is levonhattam: 1. hozzá lehet szokni a hagyományos kenyér hiányához, viszonylag rövid idő alatt, 2. meg kell próbálni kiváltani valami hasonlóval, azokból az alapanyagokból, amiket engedélyezek magamnak (aminek persze az esetek zömében semmi köze nincs a fehérlisztes cuccokhoz, de mégis...), 3. vagyis minden az agyunk átprogramozásán múlik.
A fentiek jegyében kísérletezgetek, kisebb-nagyobb sikerrel. A múlt héten volt olyan kalácspótlónak készülő alkotásom, ami rövid idő alatt a kukában landolt. De néha meglepően jó állagú, ízű dolgok kerülnek ki a kezeim közül és a mostani muffin is az egyik olyan, amit minden bizonnyal többször fogok elkészíteni, csak az alkotóelemeken variálgatok majd.
Ez a muffin kitűnő lehet reggelire, de kisétkezésre is el tudom képzelni, egy kevés gyümölcs vagy joghurt kíséretében.
Avokádós-sonkás-sajtos-pórés muffin maglisztekből
Hozzávalók (12 db kisebb méretű muffinhoz)
3 tojás
1 ek kókuszzsír
só, bors ízlés szerint
2 ek lenmagliszt
1 ek amaránt liszt
2 ek gesztenyeliszt
1 mk. szódabikarbóna
póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagy szelet sonka (nekem házi füstölésű karaj került bele)
3 szelet sajt (itt és most light Pannónia)
1 közepes avokádó
pici só, bors
A hagymát karikázzuk, majd felforrósított kókuszzsíron dinszteljük. Amikor már nagyjából megpuhult/kicsit megpirult, belenyomjuk a fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük, majd rádobjuk az avokádót, a kockára vágott sonkát és sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 2-3 percnyi kevergetés után el is zárjuk alatta a tűzhelyet. Kicsit hűlni hagyjuk.
A tésztához megolvasztjuk az 1 evőkanálnyi zsírt, figyelve a hőmérsékletbéli differenciákra, hozzáadjuk a tojásokat, kézi habverővel összevegyítjük őket. Külön tálban kimérjük a száraz hozzávalókat (só és bors, vigyázva, hogy a sonkás-hagymás cucc is sózva, borsozva van, szódabikarbóna, lisztek). Ezt gyors és határozott mozdulatokkal összekeverjük a tojásos masszával, majd belezúdítjuk a külön elkészített "tölteléket".
A papírral kibélelt formákba töltjük a masszát, ügyelve, hogy arányosan sikerüljön elosztani, majd 170 fokra előmelegített sütőben sütjük.Néhány darab kivételével ment a fagyasztóba, ínségesebb időkre tartalékolva. :))
Megjegyzések
Egyszer, ha nagyon sok időd lesz írsz majd egy életmód váltásos postot?
A változtatásban én is benne vagyok, de keresném a jó alapanyagokat liszt, cukor stb helyett és jó lenne, ha írnál róla, neked melyik cukor - xillit? vált be leginkább, vagy liszt féle - zabpehely liszt?. VAgy melyik a legmegfizethetőbb kókuszzsír stb... Mert olvas az ember mindent, de hát ált. az számít, ki mennyit akar keresni a dolgon.
Azóval nagyon megköszönöm, ha megírod, hogy an csináltad, csinálod, mi van a kamra polcain?