A szűzpecsenye 2 élete
Férjem műve :3
Szűzpecsenye
„takarékosan”, kétféle módon elkészítve
Ha egy egész szűzpecsenye van otthon, akkor járunk a
legjobban, ha kétféle módon készítjük el.
A szűzpecsenyéről le kell vagdosni a zsírt és el kell
távolítani a fényes hártyát, különben sütés közben csúnyán összeugranak az
érintett részek. Ehhez egy éles késsel kell alányúlni a hártyának és óvatosan
le kell nyesni a húsról.
Egy szűzpecsenye három részből áll: a fej, a test és a
farok.
Szép érméket általában a testből lehet vágni. Ha egy kicsit
kisebb a pecsenye, akkor nem pontosan keresztben, hanem ferdén kell vágni a
szeleteket, így nagyobb érméket kapunk.
A fejet és a farkat általában nem
lehet szépen szeletelni (a fej szétesik, a farok túl kicsi), ezekből csíkokat
vágunk.
A kétféle húsból kétféle ételt készítünk.
1.
Szűzérmék zöldségágyon
Az érméket megmossuk,
papírtörlővel leitatjuk a vizet róluk, enyhén sózzuk-borsozzuk és egyenként
bebugyoláljuk egy-egy szelet házi füstölt angolszalonnába. A szűzérmét nem
érdemes erősen fűszerezni, mert elnyomjuk vele a hús saját ízét, ami kár lenne.
Az érméket oldalanként néhány
percig sütjük egy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Nem szabad, hogy
kiszáradjanak (bár az angolszalonna nyújt egy kis védelmet). Kivesszük őket egy
tányérra pihenni.
A serpenyőben apróra vágott
fokhagymát (2 gerezd), majd felkockázott hagymát (1 kis fej) párolunk, pár perc
múlva hozzáadunk egy kockára vágott paprikát, később 1 db apró kockákra vágott
sárgarépát, ez után kockára vágott szárzellert (1 szár) és végül néhány db,
négybe vágott koktélparadicsomot. Kevés sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük.
Átforrósítjuk és egy mélyebb kerámia edénybe öntjük. 1-2 evőkanál almaecettel
és 2-3 evőkanál száraz borral meglocsoljuk. Rátesszük a szűzérméket és fólia
alatt kb fél óra alatt készre sütjük.
2.
Zöldséges sertés csíkok
vörösborral
A csíkokra vágott szűzpecsenyét
serpenyőben megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk. Amikor már teljesen fehér
mindenhol, hozzáadunk egy kis fej felkockázott lilahagymát és pár perc múlva
egy gerezd apró kockákra vágott fokhagymát. Pároljuk néhány percig és utána
hozzáadunk két szár feldarabolt szárzellert. Amikor a zeller nagyjából
megpuhult, rálocsolunk egy kis vörösbort (ízlés szerint kb. fél deci). Az
egészet addig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik a lé.
Megjegyzések