Kapros-citromos halgombócleves

Nem újdonság, mennyire szeretjük a leveseket, a tartalmas leveseket meg különösképpen. A hal szintén ott található a kedvenceink listáján, és már annyi poralapot felhasználtak finomabbnál finomabb levesekhez, hogy ezek mind arra inspiráltak, hogy a heti haladagunk egy részét levesbe főztem. Nagyon finom és laktató volt.



Kapros-citromos halgombócleves

Hozzávalók 4-6 adaghoz
50 dkg leveszöldség vegyesen (nálam most sárga-és fehérrépa, egy kisebb karalábé és fehér húsú édesburgonya, de mehet bele akár kelbimbó, borsó, zöldbab, brokkoli stb .)
1,5-1,7 liter hús-vagy zöldség alaplé
ízlés szerint só, fokhagymapor
4 dkg Szafi Reform poralap szószos halfiléhez
150 gramm sűrű kókusz (vagy zab, rizs)tejszín
ízlés szerint citromlé (én fél citromot belecsavartam pluszban)

Halgombóchoz:
20 dkg tőkehalfilé
10 dkg cukkini (hámozott mennyiség)
ízlés szerint só, kevés bors, fokhagymapor
1 tojás
13-15 dkg Szafi Free zabdara (irányadó mennyiség, a tojás méretétől, a hal és cukkini víztartalmától függően változhat)

Először a gombócot készítsük el, hogy legyen ideje megszívni magát. A cukkinit és a kiengedett halat (nyilván ez esetben nem frisset használtam) aprítóba tesszük, összedolgozzuk őket, majd belekeverjük a tojást, a fűszereket és a zabdarát. Jó, ha legalább  fél-1 órát tud állni, látjuk, eléggé masszív -e a massza, lehet -e majd formázni. Ha kell, adunk még hozzá szárazanyagot.

A zöldségeket tisztítjuk, hámozzuk és nagyjából egyforma darabokra vágjuk. Egy tk kókuszolajat hevítünk, rádobjuk a zöldségeket és pár percig közepes lángon pirítjuk őket. Felöntjük az alaplével, ízesítjük. Amikor a zöldségek már félig megfőttek, behabarjuk a halas szósszal. Ehhez a port csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd hőkiegyenlítésel fel is hígítjuk, így öntjük a forrásban lévő levesbe. Újra felforraljuk a levest és főzzük a poralappal 5-8 percig.

Végül belefőzzük a gombócokat, tetszőleges méretűre formázzuk a halas masszát és a levesbe adagoljuk, készre főzzük.

Frissen facsart citromlével és esetleg friss kaporral ízesítjük.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések