Kalács batátával
Végtére is húsvét van...Bár alig eszem paleo pékárukat, most több oka is volt annak, hogy sütöttem egy kalácsot: kicsit lazítok pár napig, csak mert megérdemlem, másfelől meg nem csak itthon töltjük az ünnepeket és ez amolyan biztonsági-vésztartalék lenne számomra, ha már tényleg nem tudnék mihez nyúlni. :D
Kalács, kicsit szenvedős történet volt, de megérte. Laza, puha, majdnem olyan, mint egy "igazi" kalács. Ja és egy kevéske édesburgonya is hozzájárul a szaftosságához.
Édesburgonyás kalács
Hozzávalók
150 gramm víz
2 dkg psyllium
1 tojás
8 dkg cukornak megfelelő pótló
10 dkg édesburgonya
csipet só
csipet szakorbinsav
1 kk szódabikarbóna
fél citrom leve, kevés héj
4 dkg nyílgyökérliszt
5 dkg zsírtalanított lenmagliszt
6 dkg zsírtalanított mandulaliszt
Az édesburgonyát meghámozzuk és kevés vízben puhára főzzük. Ha kihűlt, pépesítjük.
Elkészítjük a "kovászt": a vizet összekeverjük az útifű maghéjjal és amíg elkészül a tészta többi része, békén hagyjuk.
Az édesburgonya püréhez keverjük az összes többi alkotót, begyúrjuk, majd hozzádolgozzuk a kovászt is. hol kézzel, hol lábbal, hol villával, hol kanállal dolgoztam, a lényeg, hogy nem feladni, mert a végére ugyan egy ragacsos-nyúlós tésztát kapunk, de szépen kezelhető lesz.
A gombócot 3 egyforma részre osztjuk és a darabokból egyforma hosszúságú rudakat sodrunk. A 3 szálat tetszés szerint összefonjuk, majd lekenjük tojás sárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem, az első 5-10 percben légkeverésen.
Megérte a küzdelem...
Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu
Kalács, kicsit szenvedős történet volt, de megérte. Laza, puha, majdnem olyan, mint egy "igazi" kalács. Ja és egy kevéske édesburgonya is hozzájárul a szaftosságához.
Édesburgonyás kalács
Hozzávalók
150 gramm víz
2 dkg psyllium
1 tojás
8 dkg cukornak megfelelő pótló
10 dkg édesburgonya
csipet só
csipet szakorbinsav
1 kk szódabikarbóna
fél citrom leve, kevés héj
4 dkg nyílgyökérliszt
5 dkg zsírtalanított lenmagliszt
6 dkg zsírtalanított mandulaliszt
Az édesburgonyát meghámozzuk és kevés vízben puhára főzzük. Ha kihűlt, pépesítjük.
Elkészítjük a "kovászt": a vizet összekeverjük az útifű maghéjjal és amíg elkészül a tészta többi része, békén hagyjuk.
Az édesburgonya püréhez keverjük az összes többi alkotót, begyúrjuk, majd hozzádolgozzuk a kovászt is. hol kézzel, hol lábbal, hol villával, hol kanállal dolgoztam, a lényeg, hogy nem feladni, mert a végére ugyan egy ragacsos-nyúlós tésztát kapunk, de szépen kezelhető lesz.
A gombócot 3 egyforma részre osztjuk és a darabokból egyforma hosszúságú rudakat sodrunk. A 3 szálat tetszés szerint összefonjuk, majd lekenjük tojás sárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem, az első 5-10 percben légkeverésen.
Megérte a küzdelem...
Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu
Megjegyzések