Es(z)terházy fánk
Valamelyik este a napom levezetéseként félálomban átlapoztam a Nők Lapja Konyha egyik számát, abban jött szembe velem ennek hagyományos változatú receptje. Nagyon megtetszett, így megpróbáltam átültetni a gyakorlatba a megreformált verziót, az alábbi sikerrel. Az ötletadó receptben is sütőben sült, így ehhez én is tartottam magam.
Es(z)terházy fánk
Hozzávalók 10 darabhoz:
130 gramm Szafi Free hajdinamentes univerzális lisztkeverék
70 gramm Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
70 gramm darált dió
2 gramm só
20 gramm négyszeres erejű édesítő
4 gramm porélesztő
50 gramm kókusztejszín
200 gramm langyos víz
1 mk rum és vanília
díszítéshez: diétába illetszhető fehér- és étcsoki
A szárazanyagokat alaposan összekeverjük, majd a folyadékot is hozzáadjuk, jól összedolgozzuk. Letakarva kb. 20 percig pihentettem.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra és formára szaggatjuk.
10 percet a sütőpapíron is pihentetjük, majd kb. 28-30 perc alatt készre sütjük. Előtte lefújtam olajspray-vel.
Ha rácson kihűlt,olvasztott fehércsokiba mártjuk a tetejét. Ha nagyjából megszilárdult, akkor olvasztott csokival csíkozzuk az az Eszterházy tortára jellemzően csíkozzuk.
Megjegyzések