Paleo gesztenyés -meggyes torta
Ezer éves kedvencünk ez a fajta összeállítás, bár most lisztekkel készült a tésztája, gyakran azt is csak masszából sütöm.Van , hogy szimpla gesztenyekrémes, meggy nélkül, van, hogy csokibevonat se kerül rá, most azonban mindkettővel gazdagítottam.
Kérésre készült, a fő szempont az volt, hogy paleosok is fogyaszthassák. Zsuzsa ezekkel a kedves szavakkal köszönte meg: "Dia, kedves! Sajnos nagyon gyorsan fogy a torta! Remek ízvilág, pillekönnyű tészta, zamatos krém. Nagyszerűen sikerült. Nagyon szépen köszönöm magam és családom nevében."
Paleo gesztenyés -meggyes torta
Hozzávalók egy 20 szeletes (24-25 cm átmérőjű) tortához:
1 tésztalaphoz (3 kell belőle):
3 tojás
kb. 1,5-2 dkg négyszeres erejű édesítő (Szafi Reformot használok)
50 ml víz
csipet só
3 dkg zsírtalanított gesztenyeliszt (nálam Szafi Reform)
3 dkg zsírtalanított mandulaliszt (nálam Szafi Reform)
Krém:
2 csomag natúr gesztenyemassza
1 doboz (200 ml) Cocomas (vagy más ) kókuszkrém (előtte 24 órát át hűtőben tartjuk)
ízlés szerint édesítő, rum(aroma)
ízlés szerint mirelit meggy
Bevonat: zsírszegény kakaópor(nálam Szafi Reform), víz, édesítő, kevés meggylé, kókuszolaj és pici kókuszkrém keveréke
A mirelit gesztenyemasszát és a meggyet szobahőmérsékleten kiengedjük. Utóbbit lecsepegtetjük
A tésztalapokat külön-külön megsütjük. ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a vízzel és az édesítővel, majd kézi habverővel beledolgozzuk az átszitált liszteket. A hab kb. 1/3 részét habverővel a másik masszához adjuk, a maradék habot óvatosan beleforgatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-17 perc alatt sült meg.
Ezt megismételjük még kétszer, a lapokat kihűtjük.
A kókuszkrémet gépi habverővel felverjük. A masszát ízesítjük a rummal, édesítővel, én nagyon picit lazítottam a meggy leszűrt levével.. A kettőt vegyítjük.
Az első lapot rácsra helyezzük, megkenjük a krémmel, rákerül a 2. lap, azt szintén, de ebbe belerakjuk a gyümölcsöt is. A krémből elég, ha egy kevéske marad a 3. lapra, erre úgyis bevonat fog kerülni.
A csokimázat kikeverjük, persze lehet a diétánknak megfelelő csokit is használni, nekem ez most nem volt opció, így kakaóból készítettem. Arányokat nem tudok, a lényeg, hogy nagyon sűrű, fényes, kenhető massza legyen, de szerintem erre mindenkinek van valamilyen receptje.
Ezzel bevonjuk a tortát.
Kevés meggyel és gesztenyés paleo minikekszekkel díszítettem.
Kérésre készült, a fő szempont az volt, hogy paleosok is fogyaszthassák. Zsuzsa ezekkel a kedves szavakkal köszönte meg: "Dia, kedves! Sajnos nagyon gyorsan fogy a torta! Remek ízvilág, pillekönnyű tészta, zamatos krém. Nagyszerűen sikerült. Nagyon szépen köszönöm magam és családom nevében."
Paleo gesztenyés -meggyes torta
Hozzávalók egy 20 szeletes (24-25 cm átmérőjű) tortához:
1 tésztalaphoz (3 kell belőle):
3 tojás
kb. 1,5-2 dkg négyszeres erejű édesítő (Szafi Reformot használok)
50 ml víz
csipet só
3 dkg zsírtalanított gesztenyeliszt (nálam Szafi Reform)
3 dkg zsírtalanított mandulaliszt (nálam Szafi Reform)
Krém:
2 csomag natúr gesztenyemassza
1 doboz (200 ml) Cocomas (vagy más ) kókuszkrém (előtte 24 órát át hűtőben tartjuk)
ízlés szerint édesítő, rum(aroma)
ízlés szerint mirelit meggy
Bevonat: zsírszegény kakaópor(nálam Szafi Reform), víz, édesítő, kevés meggylé, kókuszolaj és pici kókuszkrém keveréke
A mirelit gesztenyemasszát és a meggyet szobahőmérsékleten kiengedjük. Utóbbit lecsepegtetjük
A tésztalapokat külön-külön megsütjük. ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a vízzel és az édesítővel, majd kézi habverővel beledolgozzuk az átszitált liszteket. A hab kb. 1/3 részét habverővel a másik masszához adjuk, a maradék habot óvatosan beleforgatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-17 perc alatt sült meg.
Ezt megismételjük még kétszer, a lapokat kihűtjük.
A kókuszkrémet gépi habverővel felverjük. A masszát ízesítjük a rummal, édesítővel, én nagyon picit lazítottam a meggy leszűrt levével.. A kettőt vegyítjük.
Az első lapot rácsra helyezzük, megkenjük a krémmel, rákerül a 2. lap, azt szintén, de ebbe belerakjuk a gyümölcsöt is. A krémből elég, ha egy kevéske marad a 3. lapra, erre úgyis bevonat fog kerülni.
A csokimázat kikeverjük, persze lehet a diétánknak megfelelő csokit is használni, nekem ez most nem volt opció, így kakaóból készítettem. Arányokat nem tudok, a lényeg, hogy nagyon sűrű, fényes, kenhető massza legyen, de szerintem erre mindenkinek van valamilyen receptje.
Ezzel bevonjuk a tortát.
Kevés meggyel és gesztenyés paleo minikekszekkel díszítettem.
Megjegyzések