Narancsos (és narancsos-csokis) kalács

Ez a narancsos kalács  - aminek az alapja ez a receptem volt - már több, mint 2 hónapja készült, csak a megosztása elmaradt. Erre akkor jöttem rá, amikor a minap csokival kibővítve is megsütöttem, ami viszont  durván- rondán csokis lett, így kevésbé fotogén, de sikerült egy vállalható képet lőni róla.






Narancsos kalács

Hozzávalók egy szilikonos kenyérformához:
200 gramm langyos víz
70 gramm 100 %-os narancslé (vagy frissen facsart)
50 gramm Cocomas krém
30 gramm frissen facsart citromlé (ecettel is működik)
1 gramm só
nagy csipet aszkorbinsav (elhagyható)
3-4 gramm (fél csomag) szárított élesztő
1 gramm szódabikarbóna
2 csapott ek szárított narancshéj
3-4 dkg négyszeres erejű édesítő 
300 gramm Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék 

a csokis változatba 80-100 gramm diéta szerinti csoki aprítva

A liszt (a csokis esetében a csokoládé) kivételével dagasztótálba mérjük a hozzávalókat és a spirállal összekeverjük, majd alaposan beledolgozzuk a lisztet és a csokit is. Spatula segítségével szilikonos kenyérformába simítjuk, tetejét vizes spatulával elegyengetjük és kb. 40 percig letakarva langyos helyen kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra és 55-65 perc alatt megsütjük a kalácsunkat. Sütőfüggő, nálam 55-60 percig sül, viszont már 45 perc környékén elég sötétnek ítélem meg a tetejét, így arra ráborítok egy darab alufóliát és úgy sül tovább. Rácson kihűtjük, utána szeletelhető.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések