Az új arculat jegyében: mogyoróvajas-csokis keksz

Bár gasztrobloggerbe nem megyek át, úgy határoztam, részint, hogy hanyagolt virtuális naplómmal kicsit többet törődjek, hogy - bár nagy ritkán eddig is megosztottam - de mától megörökítem az utókor számára a különféle finomságokat, amiket alkotunk.

Ugyan nem tértem ki rá, de én ez év tavaszán hatalmas életmódváltást hajtottam végre, aminek igen sok gyümölcsét élvezem már most, 8 hónap után. Bár az egészséges hozzávalókra mindig ügyeltem, ezek részben megváltoztak, van, ami csak az én vonatkozásomban, azaz készülnek olyan dolgok továbbra is itthon az egészség jegyében, amiket én nem fogyaszt(hat)ok.

Advent lévén, nálunk is készülnek a különféle aprósütemények, kekszek. Ma a választásunk egy olyanra esett, amilyet még soha nem csináltam, de a végeredmény állítólag nagyon jó lett. Igen, ez egy olyan keksz lesz, ami az én életemből most kimarad, de a kiskorúak reakciója éppen elég, hogy elégedett legyek. Az eredeti receptet itt találtam, ezt valamelyest módosítottam és rajta vagyok az általam is fogyasztható verzió elkészítésén is, mert az már csak kevés további változtatást igényel.

Mogyoróvajas-csokis keksz (kétféle alakban):

Hozzávalók: 
20 dkg mogyoróvaj ( saját készítésű, de a bolti is megfelelő) 
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt 
8 dkg darált mandula (vagy mandulaliszt)
1 tk. szódabikarbóna
6 dkg vaj
2 tojás
13 dkg cukor (most barna nádcukrot használtam)
6-7 dkg csokilencse ment bele a miénkbe

A lisztet, a mandulát, a szódabikarbónát és a csokilencsét egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban robotgéppel összekevertük a mogyoróvajat, a cukrot és a vajat, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Vegyítjük a két anyagot.

A masszából diónyi gombócokat formázunk, nekem sima kézzel is ment. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, mi kétféle módon készítettük: az első adagot Zsombi egy vizezett hátú kanál segítségével egészen lelapogatta, míg a másik adag gömbként ment a sütőbe. A gyerekek elbeszélése és az elkészült kekszek áttanulmányozása után elmondható, hogy a lapos igazi ropogós keksz lett (Bencének ez jött be jobban), a gombóc formájú sokkal puhább, több anyagba harap az ember, ez Katának lett a kedvence. Így egyelőre döntetlen az állás, más tesztszemély hiányában.(Zsombor nem nagy kekszes, majd uzsonnára, gyümölccsel fogja megkóstolni minden bizonnyal).

A lapos verzió

A tömör verzió

Együtt a kétféle

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések