Mézes puszedli kísérletek 1.

Szerintem nem sok olyan sütő-főző halandó létezik, aki ne hallott volna már Limaráról. Számomra etalon, rengeteg receptjét elkészítettem már, egyikben sem csalódtam. Még úgy sem, hogy általában reformosítom azokat.

Most a mézes puszedlit vettem górcső alá és mivel a felhasznált liszt tekintetében drasztikusabb változtatásra készültem, úgy döntöttem, először csak fél adagot készítek. Számomra az abszolút felejtős kategóriába esik eme édesség, úgyhogy véleményt alkotni nem tudok, a családom szerint viszont finom, bár kicsit talán kemény lett. Feltételezem, a lisztek miatt, úgyhogy ezen még rajta vagyok, vagyis minden bizonnyal nem ez volt az utolsó puszedlim a közeli napokban.

Reform mézes puszedli:

Hozzávalók a fél adaghoz: 
12,5 dkg méz 
4 dkg vaj 
1 egész tojás és egy sárgája 
7,5 dkg barna nádcukor 
2 ek. tejföl 
1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék 
1 tk. szódabikarbóna 
10 dkg simaliszt 
10 dkg teljes kiörlésű tönköly liszt 
10 dkg zabpehelyliszt 

 a mázhoz 10 dkg, minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé és 1-2 ek. olaj

A mézet és a vajat mikróban összeolvasztottam, közben habosra kevertem a tojássárgáját, az egész tojást, a cukrot, a fűszert és a tejfölt, ehhez hozzáadtam a mézet. A liszteket és a szódabikarbónát hozzáöntöttem a masszához, hűtöttem (én most csak pár órát, de akár egy napot is lehet).

Kézzel golyókat formáltam a tésztából, azt sütőpapíros tepsibe rakosgattam és 180 fokos sütőben sütöttem, de nekem kellett kb. 15 perc ahhoz, hogy egy kis színt kapjanak. Hagytam hűlni, majd gőz felett felolvasztott, olajjal elkevert csokiba mártogattam a puszedliket, megszórtam díszítő cukorkával és rácson hagytam megdermedni a bevonatot.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések