Juhtúrós-spárgás quiche

Sokan tudjátok, még többen pedig nem, hogy imádom a sós pitéket. Gyakran készítem, szeretem az egyszerűségüket, a változatosságukat, nagyon tuti kombinációkat lehet alkotni mindenféle zöldség, húsok, halak, hüvelyesek stb. felhasználásával.

Miután megérkezett az idei első pár kilós spárga szállítmányom, amit követni fog még néhány, muszáj volt nekiesnem és feldolgoznom, illetve bizonyos formákban fagyasztóba küldenem. A többi között készült belőle egy pite, a férjem által nagyon kedvelt juhtúróval és hát mondanom se kell, nyelte, mint kacsa a nokedlit. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom és élvezhető.



                                         



Juhtúrós-spárgás quiche

Hozzávalók egy 22-23 cm átmérőjű piteformához:

Tészta: egy az egyben ezt a receptet vettem alapul, csak arányosan csökkentettem a mennyiséget és nem édesítettem., illetve pluszként került bele minimális hideg víz.
100 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett, gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék 
30 g őrölt mandula (vagy dió) 
3 g só
15 g almaecet
1 db tojás
1 db  tojás sárgája 
30 g folyékony kókuszolaj 
1 ek hideg víz

Töltelék:
10-12 szál zöld spárga
25 dkg juhtúró
9 dkg zsírszegény túró (a maradékfelhasználás jegyében, kihagyható vagy pótolható juhtúróval)
ízlés szerint só, fokhagymapor
1 tojásfehérje (ami kimaradt a tésztából, de ha kevésbé morzsálódó, krémesebb tölteléket akarunk, ehelyett/emellé mehet bele 1 vagy 2 egész tojás is)
50 gramm víz (helyettesíthető tejszínnel, tejföllel, kókuszkrémmel, én kicsit spórolni akartam a kalóriával)
pár szem koktélparadicsom


A tésztát az eredeti recept szerinti módon összeállítjuk, azaz a száraz alkotókat keverjük össze, morzsoljuk el az olajjal, majd adjun k hozzá minden egyebet. A tésztát rövid ideig pihentessük.

A tisztított spárgát dobjuk forrásban lévő vízbe és főzzük félpuhára. A túróféléket, ízesítőket, tojást, vizet (vagy tejszínt stb) keverjük krémes-homogénre. A paradicsomokat felezzük.


A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk a forma méreténél kicsit nagyobbra (hogy legyen pereme) vagy egyszerűen csak nyomkodjuk bele a formába. Ha nem szilikonos, előtte fújjuk ki olajsprayvel.


190 fokra előmelegített sütőben süssük elő kb. 8-10 percig.

Halmozzuk bele a túrós tölteléket, sorakoztassuk rá a spárgákat és a fél paradicsomokat.


190 fokos sütőben 35-40 percig, enyhe barnulásig sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések