Piramis szelet

Glutén-, tejtermék, hozzáadott cukor-és tojásmentesen, szénhidrát csökkentetten...






Egy újabb kattanás, ami már egy ideje motoszkál a fejemben, hogy át kéne ültetni néhány fokkal egészségesebb verzióba. Első próbálkozásra ez lett belőle, ami - ismerve az eredeti, hagyományos süteményt - nem kevés kívánnivalót hagy maga után. Perfekcionista lévén, hezitáltam, hogy egyáltalán megosztásra kerüljön-e, de aztán meggyőztek mások és rábeszéltem magam, azzal, hogy itt azt is leírom, mit tennék legközelebb máshogy.

1. Tészta: alapjául egy 2016-os, nem saját receptet vettem, mive tojás nélküli piskótát szerettem volna. Nagyon picit - lásd a konkrét leírásban - módosítottam az arányokon, a további ch csökkentés érdekében, a tészta így is teljesen működőképes volt. A hagyományos piramis szelet alapja sima felvert, így természetesen tojásos piskótából is össze lehet állítani, úgy is meg fogom csinálni. De ezzel az alappal is finom volt, összeállt, vágható, szeletelhető volt.

2. A krém eredetileg rokokókrém, azaz párizsi krém és vajkrém keveréke. Aki ismer, az nem lepődik meg, hogy a vajas krémek nagyon távol állnak tőlem, nem is szeretem, a paramétereiről nem is beszélve, így evidens volt, hogy itt szóba se jöhet ilyesmi. Sűrű csokikrémben kellett gondolkodnom, így esett a választásom a lent olvasható keverékre. A legnagyobb  hiba vagy hiányosság a krémhez kapcsolódik. Aki evett már hagyományosan ilyen szeletet, az nyilván rögtön látja, hogy ebben a krém elég kevés, azt meg csak a kóstolók tudják, hogy az a kevés sem hozta az erdeti állagot. Amit nyilván nem is akartam/nem is lehet egy az egyben elérni, de az általam kreált krém szerencsére a jövőben még korrigálható, ahogy meg is fogom tenni és bele is írom a receptbe, hogyan, miként. Ezáltal a mennyiség is növekedne, mert itt nagyon csücskös volt, az "összeragasztásra" és az oldalak lekenésére alig maradt, na meg persze az egyes rétegek között is elég kevéske. Illetve az állagán is lehet ilyen módon javítani.

3. Türelmetlen voltam, nem hagytam rendesen kifagyni a sütit, így nehezebben ment az elvágása. Ez ugyan szerintem nem látható a készterméken, de én tudom, így ez egy kardinális kérdés, nem lehet sürgetni az elkészítést.

4. Nem szabad sajnálni a csokit a bevonásból. Bár majdnem 2 táblát olvasztottam hozzá, kevésnek ítéltem meg, így kakaóporral dúsítottam. Lényegi problémát nem vet fel, megdermedt a bevonat, de lehet egyszerűbb csak csokival dolgozni.

Piramis szelet

Hozzávalók:
Tészta (2-szer a lentiek)
150 gramm Szafi Free hajdinás piskótaliszt
100 gramm Szafi Reform süteményliszt  
15-20 gramm négyszeres erejű édesítő
1 gramm só
30 gramm almaecet 
200 gramm langyos víz

Krém:
40 gramm Szafi Free forrócsoki italpor
40 gramm Szafi Reform zírszegény kakaópor
ízlés szerint édesítő (kb. 4-5 dkg négyszeres erejű, de kóstolni kell)
10 gramm étkezési zselatin
150 gramm Kara kókusztejszín
100 gramm víz
(eredetileg a fentiekből készült, de én hozzáírnék még 200-250 gramm kókusztejszínt)

Bevonás: ditéta szerinti 2-3 tábla csokoládé olvasztva, kevés kókusztejszínnel/olajjal elkeverve

A tésztához külön tálban elkeverjük a száraz és nedves alkotókat, majd összedolgozzuk. sütőpapírral bélelt sütőméretű tepsiben vizezett kenőkés segítségével minimum 30 cm széles lapot alakítunk ki, jó vékonyan. Nem baj, ha picit nagyobb , mert ebből 3 darab 10 cm széles csíkot kell vágni. 190 fokos előmelegített sütőben 12-13 perc alatt elkészül, hűlni hagyjuk. Ugyanezekkel az adagokkal megismételjük a műveletet és sütnük még egy lapot.



Amíg sültek, elkészítjük a krémet, ehhez elkeverjük a forrócsoki italport, a kakaóport, az édesítőt és a zselatint, majd kézi habverővel beledolgozzuk a víz és a 150 gramm kókusztejszín keverékébe. Állandó keverés mellett összefőzzük, besűrítjük a csokikrémet . Legalább langyosra hűtjük. Én itt megálltam, de legközelebb olyan módon változtatnék a krémen, hogy a plusz 200-250 gramm előzőleg alaposan behűtött kókusztejszínből kemény habot vernék és beleforgatnám a csokikrémbe. Egyfelőle lazulna-habosodna, másfelől több krém állna rendelkezésemre.

Ha a tészta kihűlt, egy vonalzó segítségével 3-3, egyenként 10 centis csíkot vágunk belőle.



Az egyik legszebb, legegyenletesebb lapot félretesszük, 5 darabot pedig még krém nélkül egymásra pakolunk, addig próbálgatva a variációkat, amíg a lehető legszabályosabb tömböt kapjuk. Aztán megtartva a sorrendet lepakoljuk és elkezdjük összetölteni őket a krémmel.




A krémet nem kell túl vastagon, mert a felesleg kifolyik, de azért az enyémnél több mehet bele. Ügyelni kell arra, hogy maradnia kell krémnek, egyrészt az alap lekenésére, másrészt a ragasztásra, harmadrészt a piramis oldalainak bevonására is.

Ha összetöltöttük az 5 lapot (a legfelsőt nem kell kenni), akkor mehet a fagyasztóba a süti. Akinek van otthon sokkolója, az jobban jár. :D Adjunk neki időt belül is kidermedni, ez megkönnyíti a vágást.

Ha ez megtörtént, az itt látható módon, forró vízbe mártott késsel (a forrósítást vágás közben többször megismételjük). Én másként vágom, balról jobbra haladva, a kést leszorítva az asztal, pult lapjához, nem a levegőben tartva, de ez is segítség, hogy is kell kinéznie a végén).
https://www.youtube.com/watch?v=p35e3sIvjqo

A kimaradt lapot megkenjük krémmel (ha túl sűrű lett, lehet picit hígítani) és arra ráhelyezzük az egyik felet a videóban látható módon, a belső, még kenetlen részét megkenjük krémmel, ehhez tapasztjuk a másik felet és jól összenyomkodjuk a formát. Végül a két oldalát lekenjük a megmaradt krémmel.


Hűtőbe tesszük, majd ha a krém már teljesen szilárd, bőségesen bevonjuk az olvasztott csokival és dermedni hagyjuk legalább egy éjszakát.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések