Mézes-mandulakrémes körtepite
Aki olvas régóta, az tudja, hogy nem vagyok a krémes sütiknek, tortáknak sem a virtuóza, sem pedig nagy kedvelője. De ez utóbbi a családomra is igaz. Így karácsonyra sem fogok ilyesmit sütni. Viszont ezt a pitét tuti felkínálom majd a vendégeknek is. A szokott módon egyszerű és gyors, emellett glutén-, tej-,cukor-és tojásmentes, vegán, szénhidrát csökkentett...És szerintem nagyon látványos.
Mézes-mandulakrémes körtepite
Hozzávalók egy 22-23 cm-es piteformához
Tésztához:
10 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform paleo süteményliszt
csipet só
csipet szódabikarbóna
2 dkg négyszeres erejű édesítőszer
10 gramm citromlé vagy almaecet
40 gramm Cocomas krém
50 gramm hideg víz
Töltelékhez:
10 dkg Szafi Free vaníliás zabpuding
10 dkg darált mandula
150 gramm forró növényi tej
ízlés szerint édesítő
1 csapott kiskanál mézeskeksz fűszerkeverék
4-5 érett, szaftos körte
lekvár (barack pl)
Először a tésztát állítjuk össze, ehhez elkeverjük a kétféle lisztet a sóval, édesítővel, szódabikarbónával. Hozzáadjuk a hideg kókuszkrémet és mintha omlós tésztát készítenénk, elmorzsoljuk benne, én ehhez villát használok. Végül kézzel beledolgozzuk a vizet és a citrom levét.
A tésztát kinyújtjuk a formánk méretére, úgy, hogy pereme is legyen. A formába igazítjuk, a kilógó széleket levágjuk.
A sütőt előmelegítjük 185 fokra, és 10-12 percig elősütjük benne a tésztát.
Közben kikeverjük a tölteléket, ehhez vegyítjük a mandulát, a zabpudingport, az édesítőt és a fűszert, végül nyakon öntjük a forró tejjel és alaposan kikeverjük.
A körtét meghámozzuk, negyedeljük és a hosszú oldalával párhuzamosan vékony szeletekre vágjuk.
Az elősütött tésztát kivesszük, az alját bőségesen megkenjük lekvárral, majd arra ráhalmozzuk a tölteléket. A tetejét legyező formában kirakjuk a körtével. A leeső tésztából egy csillagot szaggattam a közepére (és mivel maradt még, azt keksznek kisütöttem ).
Visszadugjuk a sütőbe és további 35-40 perc alatt készre sütjük. a sütőből kivéve még forrón alaposan lekenjük egy kevés vízzel felhígított lekvárral.
Mézes-mandulakrémes körtepite
Hozzávalók egy 22-23 cm-es piteformához
Tésztához:
10 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform paleo süteményliszt
csipet só
csipet szódabikarbóna
2 dkg négyszeres erejű édesítőszer
10 gramm citromlé vagy almaecet
40 gramm Cocomas krém
50 gramm hideg víz
Töltelékhez:
10 dkg Szafi Free vaníliás zabpuding
10 dkg darált mandula
150 gramm forró növényi tej
ízlés szerint édesítő
1 csapott kiskanál mézeskeksz fűszerkeverék
4-5 érett, szaftos körte
lekvár (barack pl)
Először a tésztát állítjuk össze, ehhez elkeverjük a kétféle lisztet a sóval, édesítővel, szódabikarbónával. Hozzáadjuk a hideg kókuszkrémet és mintha omlós tésztát készítenénk, elmorzsoljuk benne, én ehhez villát használok. Végül kézzel beledolgozzuk a vizet és a citrom levét.
A tésztát kinyújtjuk a formánk méretére, úgy, hogy pereme is legyen. A formába igazítjuk, a kilógó széleket levágjuk.
A sütőt előmelegítjük 185 fokra, és 10-12 percig elősütjük benne a tésztát.
Közben kikeverjük a tölteléket, ehhez vegyítjük a mandulát, a zabpudingport, az édesítőt és a fűszert, végül nyakon öntjük a forró tejjel és alaposan kikeverjük.
A körtét meghámozzuk, negyedeljük és a hosszú oldalával párhuzamosan vékony szeletekre vágjuk.
Az elősütött tésztát kivesszük, az alját bőségesen megkenjük lekvárral, majd arra ráhalmozzuk a tölteléket. A tetejét legyező formában kirakjuk a körtével. A leeső tésztából egy csillagot szaggattam a közepére (és mivel maradt még, azt keksznek kisütöttem ).
Visszadugjuk a sütőbe és további 35-40 perc alatt készre sütjük. a sütőből kivéve még forrón alaposan lekenjük egy kevés vízzel felhígított lekvárral.
Megjegyzések