Karlsbadi túrós
Pár nappal ezelőtt ihletet kaptam, most pedig elkészítettem mentesen. Mesefinom lett szerintünk.
A tészta egy régebbi receptemből indult ki és apró változtatás van csak benne. Az elkészítés módjában pedig igyekeztem hű maradni az eredeti technológiához. :)
Karlsbadi túrós
Hozzávalók 5 óriási darabhoz:
20 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
8 dkg Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
csipet só
csipet aszkorbinsav
1 gramm szódabikarbóna
2-2,5 dkg négyszeres erejű édesítő
fél csomag (kb. 3,5 gramm) porélesztő
10 gramm citromlé
50 gramm Cocomas
240 gramm kézmeleg víz
Töltelékhez:
15 dkg túró
5 dkg Szafi Reform paleo süteményliszt
csipet só
2 ek vaníliás eritrit
ízlés szerint további édesítés
20 gramm frissen facsart citromlé
ízlés szerint citromhéj (kb. 30 gramm szárított)
A tésztához elkeverjük a folyékony alkotókat a robotgép spirál szálával, majd a külön összekevert szárazanyagokat is hozzáadjuk és kb. 6-7 percig dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Nekem nagyon szépen fellazult a tészta.
Az érlelési idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ebben volt túró, de bizon yára totuval vagy a vegán hamis túrókrémmel is kivitelezhető. ebbe lékötőként került a süteményliszt, viszont nagyon jót tett neki.
Pici liszt segítségével átgyúrjuk a tésztát, kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk és 5 darab nagyméretű kört szaggatunk belőle.
A tölteléket 5 részre osztjuk, golyót formázunk belőle, picit lelapítjuk és a képen látható módon mindegyiket ráhelyezzük a körökre, picikét belenyomkodva. Nem alakítunk ki előzőleg mélyedést a tésztában. Mindegyik tetejére 3 szem mazsolát rakunk.
Meleg helyen további 20 percig pihentetjük. Talán látható, mennyit kelt közben.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a pihenő letelte után lekenjük a tésztaszéleket vizezett baracklekvárral és 35 perc latt kisütjük őket.
Sütés közben a töltelék ki fog emelkedni, de aztán ahogy hűl, gyönyörűen belesimul majd a tésztába.
A tészta egy régebbi receptemből indult ki és apró változtatás van csak benne. Az elkészítés módjában pedig igyekeztem hű maradni az eredeti technológiához. :)
Karlsbadi túrós
Hozzávalók 5 óriási darabhoz:
20 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
8 dkg Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
csipet só
csipet aszkorbinsav
1 gramm szódabikarbóna
2-2,5 dkg négyszeres erejű édesítő
fél csomag (kb. 3,5 gramm) porélesztő
10 gramm citromlé
50 gramm Cocomas
240 gramm kézmeleg víz
15 dkg túró
5 dkg Szafi Reform paleo süteményliszt
csipet só
2 ek vaníliás eritrit
ízlés szerint további édesítés
20 gramm frissen facsart citromlé
ízlés szerint citromhéj (kb. 30 gramm szárított)
A tésztához elkeverjük a folyékony alkotókat a robotgép spirál szálával, majd a külön összekevert szárazanyagokat is hozzáadjuk és kb. 6-7 percig dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Nekem nagyon szépen fellazult a tészta.
Az érlelési idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ebben volt túró, de bizon yára totuval vagy a vegán hamis túrókrémmel is kivitelezhető. ebbe lékötőként került a süteményliszt, viszont nagyon jót tett neki.
Pici liszt segítségével átgyúrjuk a tésztát, kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk és 5 darab nagyméretű kört szaggatunk belőle.
A tölteléket 5 részre osztjuk, golyót formázunk belőle, picit lelapítjuk és a képen látható módon mindegyiket ráhelyezzük a körökre, picikét belenyomkodva. Nem alakítunk ki előzőleg mélyedést a tésztában. Mindegyik tetejére 3 szem mazsolát rakunk.
Meleg helyen további 20 percig pihentetjük. Talán látható, mennyit kelt közben.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a pihenő letelte után lekenjük a tésztaszéleket vizezett baracklekvárral és 35 perc latt kisütjük őket.
Sütés közben a töltelék ki fog emelkedni, de aztán ahogy hűl, gyönyörűen belesimul majd a tésztába.
Megjegyzések