Rebarbara-vaníliakrémes torta
Egy nagyon hasonló recept van már évekkel ezelőttről a blogon és mivel a férjem azt nagyon szerette, a születésnapja meg ismét eljött, a fő hozzávalókat megtartva kapott tortát idén is.
Rebarbara-vaníliakrémes torta
Tészta ez a recept, de leírom itt is (és persze bármilyen más piskótából elkészíthető)
18 dkg Szafi Free hajdinás piskótaliszt
7 dkg Szafi Reform süteményliszt
2 dkg négyszeres erejű édesítő
1 g só
30 g almaecet
180 g langyos víz
Rebarbarakrém:
50 dkg rebarbara (tisztítás után 45 dkg lett)
víz
ízlés szerint négyszeres erejű édesítő, őrölt fahéj
+
10 gramm zselatinpor
50 gramm főzővíz/víz
Vaníliás krém
180 gramm a főzőléből (vagy víz)
5 dkg Szafi Free vaníliás zabpuding por
ízlés szerint édesítő
vaníliaaroma bőven vagy rúd kikapart belseje
Zselé:
50 gramm a főzőléből, ha még van, ha nincs, akkor víz
10 gramm zselatinpor
100 gramm Szafi Reform piros bogyós gyümölcsvelő
ízlés szerint esetleg édesítő
A tisztított rebarbarát feltesszük annyi vízben főzni, ami éppen ellepi, édesítőt és fahéjat adunk hozzá. Pár perc után meg is puhul. Ekkor szűrővel leszűrjük, a főzővizet egy másik edényben felfogjuk, mert még szükség lesz rá. A leszűrt rebarbarát alaposan összeturmixoljuk még melegen, majd hűtjük.
Elkészítjük a piskótát, ehhez külön elkeverjük a száraz és folyékony hozzávalókat, majd egyneműsítjük. 20 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, 180 fokos elő melegített sütőben 30 percig sütjük. Rácson kihűtjük, majd kettévágjuk.
Míg hűl, a vaníliakrémet is megfőzzük, a főzőlében/vízben csomómentesre keverjük a pudingport és a többi hozzávalót, állandó keverés mellett besűrítjük. Lehűtjük.
A 10 gramm zselatint elkeverjük az 50 gramm főzőlében, picit megmikrózzuk, hogy elolvadjon benne a zselatin, és hozzáturmixoljuk a már összemixelt rebarbarához.
Innen már csak a torta összeállítása van. A tortát kettévágjuk, az alsó lapra rákenjük a vaníliás krémet, rövid időre fagyasztób a tesszük. Utána rákerül erre a krémre a rebarbara krém 3/4 része, ismét hagyjuk kicsit dermedni.
Végül befedjük a másik tésztalappal, arra rákenjük a kimaradt rebarbara krémet. Néhány órát dermesztjük.
Utána kerül rá a piros zselé, amihez a főzőlében kikeverem a zselatin, mikróban megmelegítem, majd a gyümölcsvelőhöz adom és ráöntöm a tortára.
Tészta ez a recept, de leírom itt is (és persze bármilyen más piskótából elkészíthető)
18 dkg Szafi Free hajdinás piskótaliszt
7 dkg Szafi Reform süteményliszt
2 dkg négyszeres erejű édesítő
1 g só
30 g almaecet
180 g langyos víz
Rebarbarakrém:
50 dkg rebarbara (tisztítás után 45 dkg lett)
víz
ízlés szerint négyszeres erejű édesítő, őrölt fahéj
+
10 gramm zselatinpor
50 gramm főzővíz/víz
Vaníliás krém
180 gramm a főzőléből (vagy víz)
5 dkg Szafi Free vaníliás zabpuding por
ízlés szerint édesítő
vaníliaaroma bőven vagy rúd kikapart belseje
Zselé:
50 gramm a főzőléből, ha még van, ha nincs, akkor víz
10 gramm zselatinpor
100 gramm Szafi Reform piros bogyós gyümölcsvelő
ízlés szerint esetleg édesítő
A tisztított rebarbarát feltesszük annyi vízben főzni, ami éppen ellepi, édesítőt és fahéjat adunk hozzá. Pár perc után meg is puhul. Ekkor szűrővel leszűrjük, a főzővizet egy másik edényben felfogjuk, mert még szükség lesz rá. A leszűrt rebarbarát alaposan összeturmixoljuk még melegen, majd hűtjük.
Elkészítjük a piskótát, ehhez külön elkeverjük a száraz és folyékony hozzávalókat, majd egyneműsítjük. 20 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, 180 fokos elő melegített sütőben 30 percig sütjük. Rácson kihűtjük, majd kettévágjuk.
Míg hűl, a vaníliakrémet is megfőzzük, a főzőlében/vízben csomómentesre keverjük a pudingport és a többi hozzávalót, állandó keverés mellett besűrítjük. Lehűtjük.
A 10 gramm zselatint elkeverjük az 50 gramm főzőlében, picit megmikrózzuk, hogy elolvadjon benne a zselatin, és hozzáturmixoljuk a már összemixelt rebarbarához.
Innen már csak a torta összeállítása van. A tortát kettévágjuk, az alsó lapra rákenjük a vaníliás krémet, rövid időre fagyasztób a tesszük. Utána rákerül erre a krémre a rebarbara krém 3/4 része, ismét hagyjuk kicsit dermedni.
Végül befedjük a másik tésztalappal, arra rákenjük a kimaradt rebarbara krémet. Néhány órát dermesztjük.
Utána kerül rá a piros zselé, amihez a főzőlében kikeverem a zselatin, mikróban megmelegítem, majd a gyümölcsvelőhöz adom és ráöntöm a tortára.
Megjegyzések