Töltött zsemlék
Már régóta készülök ezt a tésztát zsemleként megsütni, most jutottam el a gyakorlati megvalósításához. Gyönyörű, puha, nagyon laktató példányok lettek, magában is finomak, szendvicsalapként is remekül vizsgáztak, de készült belőlük zöldséges töltött zsemle is. Ezúttal sajtos-tejszínes ízű zöldségekkel, de lehet húsos, szalonnás, kolbászos, teljesen más ízvilágú, pl magyaros, vagy egészen más zöldségekkel, a fantáziánk, diétánk szab csak határt.
Töltött zsemlék
Hozzávalók:
Zsemle ( 9 darab nagyméretű zsemléhez)
40 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
20 dkg Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
8 g só
nagy csipet aszkorbinsav (elhagyható)
1 csomag porélesztő
40 gramm almaecet
600 gramm kézmeleg víz
Töltelék:
1 kisebb cukkini
1 kisebb padlizsán
fél-fél piros, sárga és zöld paprika
1 közepes répa
2-3 paradicsom
20 gramm Szafi Reform poralap sajtos-tejszínes csirkemellhez
20 gramm sörélesztőpehely
100 gramm Kara kókusztejszín
30 gramm citromlé
ízlés szerint só, bors, fokhagymapor
a zsemlék kikapart bélzete
tetejére diáta szerinti reszelt sajt (itt Violife)
Külön edényben kikeverjük a száraz és folyékony alkotókat, majd robotgép spirál szálával összedolgozzuk, de természetesen gép nélkül is összekeverhető a tészta. Letekerve minimum fél órát kelesztjük, nekem megvolt az 1 óra, kétszeresére nőtt a tészta, szuper állaga lett.
Bambuszrostlisztes felületen picit átgyúrjuk, majd 9 egyenlő darabra szedjük, átgyúrjuk, felgömbölyítjük és kb. 1-1,5 cm vastagságúra lapítjuk.
Papírral bélelt tepsiben 190 fokos előmelegített sütőben 50-55 perc alatt kisütjük, rácson kihűtjük.
A töltelékhez a zsemléket lekalapoljuk, a belsejüket kivájjuk, kikanalazzuk.
A zöldségeket tisztítjuk, apróra daraboljuk, teflon serpenyőben megpároljuk-pirítjuk, közben ízesítjük. Külön tálkában csomómentesre keverjük a poralapot, a sörélesztőpelyhet, a kókusztejszínt és a citromlevet (nagyon sűrű massza lesz), majd a már elkészült zöldséges keverékhez adjuk és 1-2 perc alatt összerottyantjuk. A zsemle belsőket hideg vízbe áztatjuk rövid időre, majd a levét alaposan kinyomkodva a zöldséges töltelékbe keverjük.
A masszát bőségesen a zsemlékbe halmozzuk. Megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 fokos sütőben barnulásig sütjük.
Megjegyzések