Rétes

Az idei szilveszteri rétesünk. Amellett, hogy finom,ropogós, még szénhidrátcsökkentett is, ami nálam fontos szempont. 






Rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz
120 gramm Szafi Free hajdinamentes univerzális lisztkeverék
80 gramm Szafi Reform zsírtalanított mandulaliszt
3 g só
20 gramm kókuszolaj (vagy sertés-, kacsa-libazsír, vaj)
150 gramm langyos víz
(Az eredeti rétestésztához adnak kevés ecetet a jobb nyújthatóság, húzhatóság érdekében, itt nincs relevanciája, de akit megnyugtat a tudat, az tegyen a tésztába 1 teáskanál ételecetet. )

Töltelék:
1. 1 csomag mirelit meggy felengedve, ízlés szerint édesítő, őrölt fahéj
2. 300 gramm zsírszegény túró, édesítő, citromlé, citromhéj, vanília, mazsola 

A kétféle lisztet elkeverjük, átszitáljuk. Hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a puha zsiradékot, végül a langyos vízzel összegyúrjuk (én géppel csináltam, dagasztókarral). 

A tésztát két részre osztjuk, a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Olvasztott zsiradékkal pár helyen meghintettem, foltokban. Erre kerül a töltelék, a meggy alá érdemes szórni pl darát, prézlit, darált magot. A nyújtólap segítségével felcsavarjuk a rudakat, majd sütőpapíros tespibe gördítjük. Tetejét lekentem vékonyan a választott zsiradékkal.

Magas hőfokon sütjük, 215 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt készült el.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések