Barackos -csokis torta
Sima csokisnak indult, de aztán némi egyeztetés után barackkal lágyítottunk rajta és milyen jól tettük. Bár szeretek ganache krémmel dolgozni, egy nagyon tömény töltelékről van szó, mindenképpen jót tett neki a gyümölcs. Glutén-és cukormentes, szénhidrát csökkentett, tejet viszont tartalmaz, de növényi tejtermékkel is elkészíthető.
Barackos -csokis torta
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához)
Tészta
6 tojás
120 gramm eritrit (négyszeres erejű édesítővel is működik, arányosan csökkentve a mennyiségét)
120-130 gramm Szafi Reform zsírtalanított mandulaliszt
Krém:
600 ml habtejszín (vagy növényi pl kókusztejszín)
200 gramm diéta szerinti cukormentes étcsoki
200 gramm diéta szerinti cukormentes tejcsoki
cukormentes barackbefőtt (nálam saját készítésű)
Csurgatás és teteje:
100 ml (főző)tejszín
200 gramm diéta szerinti cukormentes étcsoki
Díszítés: a maradék krémből habrózsa, aszalt barack-formák, saját készítésű fehér-és étcsoki táblácskák, reszelt csoki
Először a ganache-t készítjük el, ehhez a tejszínt felforrósítjuk, az összetördelt csokidarabokra öntjük, homogénre keverjük és legalább néhány órát hűtjük, de még jobb, ha egy egész éjen át.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját az eritrit egy részével kihabosítjuk, a fehérjét a maradék édesítővel kemény habbá verjük. Kevés habbal lazítjuk a sárgájás masszát, majd beleforgatjuk a többi habot, végül pedig a mandulalisztet.180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!!). Teljesen kihűtjük.
A tortát 3 vagy 4 részbe vágjuk. A ganache krémet kihabosítjuk gépi habverővel, majd betöltjük vele a lapokat. A töltelékbe alaposan lecsöpögtetett, papírtörlővel megszárított darabolt barackbefőttet teszünk.
A felső lapot és az oldalát vékonyan lekenjük a maradék krémmel, majd dermesztjük.
A csurgatáshoz a tejszínt felmelegítjük, a csokira öntjük és szobahőmérsékletűre hűtjük. Az oldalára csíkokat csorgatunk, a maradékot meg elegyengetjük a tetején.
Tetszőlegesen díszítjük.
Barackos -csokis torta
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához)
Tészta
6 tojás
120 gramm eritrit (négyszeres erejű édesítővel is működik, arányosan csökkentve a mennyiségét)
120-130 gramm Szafi Reform zsírtalanított mandulaliszt
Krém:
600 ml habtejszín (vagy növényi pl kókusztejszín)
200 gramm diéta szerinti cukormentes étcsoki
200 gramm diéta szerinti cukormentes tejcsoki
cukormentes barackbefőtt (nálam saját készítésű)
Csurgatás és teteje:
100 ml (főző)tejszín
200 gramm diéta szerinti cukormentes étcsoki
Díszítés: a maradék krémből habrózsa, aszalt barack-formák, saját készítésű fehér-és étcsoki táblácskák, reszelt csoki
Először a ganache-t készítjük el, ehhez a tejszínt felforrósítjuk, az összetördelt csokidarabokra öntjük, homogénre keverjük és legalább néhány órát hűtjük, de még jobb, ha egy egész éjen át.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját az eritrit egy részével kihabosítjuk, a fehérjét a maradék édesítővel kemény habbá verjük. Kevés habbal lazítjuk a sárgájás masszát, majd beleforgatjuk a többi habot, végül pedig a mandulalisztet.180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!!). Teljesen kihűtjük.
A tortát 3 vagy 4 részbe vágjuk. A ganache krémet kihabosítjuk gépi habverővel, majd betöltjük vele a lapokat. A töltelékbe alaposan lecsöpögtetett, papírtörlővel megszárított darabolt barackbefőttet teszünk.
A felső lapot és az oldalát vékonyan lekenjük a maradék krémmel, majd dermesztjük.
A csurgatáshoz a tejszínt felmelegítjük, a csokira öntjük és szobahőmérsékletűre hűtjük. Az oldalára csíkokat csorgatunk, a maradékot meg elegyengetjük a tetején.
Tetszőlegesen díszítjük.
Megjegyzések