Meggyes mákhabos tart

Nagy nap a mai, vadiúj receptet hozok. :) Süssétek meg, isteni. 



Meggyes -mákhabos tart 

Hozzávalók 12 darabhoz (vagy egy nagy pitéhez)
Tészta:
200 gramm laktózmentes vaj
csipet só
300 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
140 gramm darált mandula
40 gramm négyszeres erejű édesítő
reszelt citromhéj
2 egész tojás

Meggyes réteg:
450 gramm mirelit meggy
ízlés szerint édesítő
8 ek hideg víz
1 csomag vaníliás pudingpor

Mákhab:
3-4 tojásfehérje
2-3 tk édesítő
50 gramm darált mák

Mákos tejszínhabkrém:
5 dl hideg laktózmentes habtejszín
170 gramm laktózmentes mascarpone
3 tk édesítő
5-6 ek darált mák

A tésztához a hideg, kockákra vágott vajjal elmorzsoljuk a lisztet és a darált mandulát, majd hozzáadjuk a sót, édesítőt, citromhéjat, végül gyorsan összedolgozzuk a tojással. Legalább fél órán át hideg helyen pihentetjük.

Míg pihen, elkészítjük a meggyes tölteléket, ehhez a vízben csomómentesre keverjük a pudingport, az édesítőt, hozzáadjuk a meggyet és összeforraljuk, besűrítjük, majd kihűtjük.

A tésztát 2 szilikonos sütőpapír között kb 5 mm vastagságúra nyújtjuk, a tart formákhoz kiszaggatjuk, illetve ha egy piteformát használunk, akkor abba belenyomkodjuk. Az aljukat megszurkáljuk villával és 190 fokra előmelegített sütőben 14-15 percig sütjük. Miután teljesen kihűlt, levesszük a tart kereteket róluk. 

Belerétegezzük a meggyes tölteléket. A mákhabhoz felverjük a tojásfehérjét az édesítővel, hozzáforgatjuk a mákot és ezt is egyenlően elosztjuk a meggyes rétegen.

160 fokos sütőben 23-25 percig sütjük.

Ha kihűlt, a mákos tejszínhabkrémmel díszítjük, ehhez a felsorolt hozzávalókat kemény habbá verjük, habzsákba töltjük tetszőleges csővéggel.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések