Karácsonyi gyümölcskenyér

Az úgy volt, hogy maradt a zacskó alján valamennyi liszt és már nagyon utamban volt, a Street Kitchen oldalán meg szembejött velem egy gyümölcskenyér képe és receptje..a többi meg már történelem. 

Ha már papírom is van a tudományról, akkor hadd menőzzek, hogy ez egy omlós tészta, azon belül pedig nem a gyúrt, hanem a kevert. Nagyon finom lett, nagyon omlós, talán túlságosan is, ezért utólagosan lehetséges, hogy a kisült, picit már kihűlt és a formából kiborítható egész süteményt szorosan alufóliába csavarva hűteném ki. Elképzelhetó, hogy nem oldaná meg azt a problémát, hogy szeleteléskor hajlamos szétesni, ami mondjuk nem is valódi probléma vagy ha igen, akkor ez legyen az életben a legnagyobb. :D 




Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:
5 tojás
30-40 gramm négyszeres erejű édesítő (cukorból kb. 150 gramm)
150 gramm vaj (itt laktózmentes)
250 gramm Szafi Free köles alapú palacsinta lisztkeverék
6 gramm sütőpor
1 -2 tk reszelt narancshéj
1 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
300 gramm "belevaló", összesen ennyi, nagyjából azonos arányban, nálam most: aszalt szilva, kandírozott naracs-és citromkockák, csokoládé, dió, mandula

A legutolsó tételben szereplő dolgokat aprítjuk. 

A tojásokat kettéválasztjuk. a puha vajat kihabosítjuk az édesítővel, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük.

A lisztet vegyítjük a sütőporral, narancshéjjal, fűszerkeverékkel.

A vajas keverékhez hozzákeverjük alisztes keveréket, jó alaposan. Ezt a masszát lazítjuk némi tojáshabbal, majd a maradék habot már óvatosabban dolgozzuk bele. Sűrű, masszív tészta a végeredmény. Ebbe még beledolgozzuk az aszalványok-magok stb keverékét.

160 fokos előmelegített sütőben 55 perc alatt készre sütjük, a formában hagyjuk egy ideig, aztán pedig a beveztőben írtak szerint járhatunk el.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések