Gesztenyetorta variációk

Az egyik egy pasasnak készült, a másik egy nagymamának. Mindkettő esetében a glutén-és cukormentesség alapkérés volt, de míg az egyiknél használhattam habtejszínt, a másikat totál mentesre kérték, vagyis az paleo étkezésbe is illeszthető. Szerintem a díszítésből is belőhető, melyik torta kié lett. A habcsók is cukormentes, tojásfehérjéből és édesítőből készült.





Gesztenyetorta variációk

Hozzávalók:
Tésztához (ez egy lap anyaghányada, 3 vagy 4 lapot lehet sütni)
3 tojás
10 gramm kókuszolaj
15 gramm víz
10 gramm Szafi Reform zsírtalanított gesztenyeliszt
15 gramm zsírszegény kakaópor
50 gramm darált mandula
25 gramm négyszeres erejű édesítő

Töltelékhez
500 gramm cukormentes, natúr gesztenyemassza
6 dl kókusz/habtejszín (előtte legalább 24 órán át behűtve)
ízlés szerint négyszeres erejű édesítő, vanília és rum(aroma)
12-14 gramm zselatin

(A felső képen látható torta egyik rétege meggyet is tartalmazott, illetve került bele töltelékként habcsók is)

A tésztához a szárazanyagokat az édesítő kivételével elkeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét az édesítő 3/4 részével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék édesítővel jól kihabosítjuk, hozzáadjuk az olajat és a vizet is. Kevés habbal lazítjuk, majd beleforgatjuk a többi habot és a szárazanyagot, óvatosan, ne nagyon törjön össze. 180 fokos előmelegített sütőben egyenként kisütjük a lapokat., kb. 15 perc alatt (de tűpróba).

A töltelékhez a masszát kikeverjük az ízesítőanyagokkal. A kókuszkrémből kimérünk 1-1,5 decit, abban elkeverjük a zselatint és mikróban megmelegítjük (nem forraljuk). A gesztenyéhez mixeljük. Közben a maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a gesztenyés krémbe, ha szükséges, utánízesítjük.

Összetöltjük a lapokat a krémmel. Az egyik tortát kívülről saját maradék krémmel fedtem be, míg a másikat felvert édesített tejszínhabbal. Az első tortát színezett habrózsákkal, reszelt gesztenyemasszával és 1-2 habcsókkal díszítettem, az alsót habcsókkal, ganache rózsákkal és különféle  - paleo - mini csokitáblákkal.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések