Somlói torta

Egy korábbi, már több fórumon sikert arató recept alapján készült, lásd a linken. Az ünnepelt vonatkozásában a cukormentesség és laktózmentesség kritériumának kellett kötelezően megfelenem, de ezen túlmenően gluténmentes és ch csökkentett is lett, sőt a külső burkolat kivételével teljes mértékben tejmentes is.

A linkelt eredeti recepthez képest apró változtatások, egyszerűsítések voltak a tészta lapokban, ezért azok receptjét rögzítem itt. A krém és szirup ugyanez, a csokiöntet helyett ganache krémet csurgattam az oldalára, a bevonás és díszítés pedig laktózmentes habtejszínnel készült (a sötét habba kevés olvasztott csoki került felveréskor).


Somlói torta

Hozzávalók:

A fehér laphoz:
3 tojás
kb 20 gramm négyszeres erejű édesítő
1 ek hideg víz
70 gramm Szafi Reform mandulaliszt
csipet só

A kakaós laphoz:
3 tojás
kb 25 gramm négyszeres erejű édesítő
1 ek hideg víz
50 gramm Szafi Reform mandulaliszt
1 púpozott ek kakaópor
csipet só

A diós laphoz:
3 tojás
kb 20 gramm négyszeres erejű édesítő
1 ek hideg víz
70 gramm darált dió
csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a vízzel és kevés édesítővel kihabosítjuk. Közben a fehérjét a sóval és a maradék édesítővel kemény habbá verjük. a tojássárgát kevés fehérjehabbal lazítjuk, majd beleforgatjuk a maradék habot és az előzőleg elvegyített szárazanyagokat. 

180 fokos előmelegített sütőben külön sütjük ki a 3 karikát. (Kb. 15 perc, de tűpróba!!!)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések