Sütőtökös pite

Glutén-, hozzáadott cukor-, tej-és tojásmentes, vegán, szénhidrátcsökkentett, eszméletlenül finom. Aki szereti a sütőtököt, annak szerintem kötelező őszi darab. :) A tököt nem kedvelők is adhatnak neki egy esélyt, nem bánják meg.

A tészta története annyi, hogy a zacskóban ennyi volt a nyújtható liszt, így kipótoltam a másikkal, de valójában bármilyen omlós jellegű, nektek tetsző tésztával megsüthető, sok recept található rá. Nálam a cél egy minimális ch csökkentés volt, de természetesen akinek ez nem szempont, az zabos alapot vagy Szafi Free lisztes alapot is készíthet hozzá.



Sütőtökös pite 

Hozzávalók egy 22-23 cm-es piteformához:

Tésztához
7,5 dkg Szafi Reform édes nyújtható lisztkeverék
7,5 dkg Szafi Reform paleo süteményliszt
csipet só
1-2 csipet őrölt fahéj
pici vaníliaaroma
110 gramm víz
ha szükséges, ízlés szerint édesítő

Töltelékhez:
55 dkg sült sütőtök
ízlés szerint édesítő (töktől nagymértékben függ)
1 csapott mk őrölt fahéj
14 dkg Cocomas krém
10 dkg víz
5 dkg Szafi Free vaníliás zabpuding

A tésztához elkeverjük a liszteket a sóval, édesítővel, fahéjjal, majd hozzáadjuk a továbbiakat. A tészta enyhén morzsalékos, nem nyújtható, beleszórjuk a sütőpapírral bélelt vagy olajspray-vel kifújt piteformába és szétnyomkodjuk úgy, hogy a piténknek pereme is legyen.

A töltelékhez a megsütött és már kihűlt tököt pürésítjük az édesítővel, a fahéjjal és a kókuszkrémmel. A zabpudingot külön elkeverjük a hideg vízzel, majd ezt is a tökpüréhez turmixoljuk.

A masszát ráöntjük a tésztára,



 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd mérsékeljük 180 fokra a hőfokot és további 45 percig sütjük.

Célszerű legalább egy teljes éjszakán hűtőben tartani fogyasztás előtt.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések