Triplán tökös ropogós kiflik

Egy nagy facebook csoportban Alexandra adta az ötletet, az előző csavart rúd láttán, miszerint biztosan jó lehet sós változatban is. Kaptam az ötleten, lévén "sósszájú".

Kis csavar azért van benne, mint a nevéből láthatjátok: triplán tökös, mert sütőtök van a tésztában, tök pesto a "töltelék" és pirított tökmag a díszítés.

Ha fokozható, még sokkal finomabb az édesnél. Kint ropog, belül mennyei a pestotól.... Annyi frissítés, hogy ez hosszabban kelt rajtam kívül álló okokból (legalább  40 percig)  és szerintem jót tett neki, így ezentúl így fogom az édeset is készíteni.






Triplán tökös ropogós kiflik

Hozzávalók 8 nagyméretű kiflihez: 
25 dkg sült sütőtök 
25 dkg kézmeleg víz 
20 gramm Cocomas kókuszkrém 
6-8 gramm só 
fél csomag (3,5 g) porélesztő 
15 gramm frissen facsart citromlé vagy almaecet 
 48 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú lisztkeverék 

A sült és már kihűlt sütőtököt pürésítjük a vízzel, citromlével és a kókuszkrémmel. A többi alkotót összekeverjük, majd a tökpüréhez adjuk. A tészta lágy, de a pihenő után szépen lehet vele dolgozni liszt segítségével. Kb. 20-40 perc  pihentetés után kettészedtem a tésztát és mindkét részből lisztezett felületen kört nyújtunk, amit négy darabra vágunk.



Megkenjük a pestoval, majd a széles oldalától kiindulva felcsavarjuk kiflinek.




A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a kiflit lekenjük kevés vízzel vagy paradicsomos vízzel és megszórjuk, rányomkodjuk a tökmagot.



Sütőtől függően 30-35 perc alatt készül el.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések