Triplán tökös ropogós kiflik
Egy nagy facebook csoportban Alexandra adta az ötletet, az előző csavart rúd láttán, miszerint biztosan jó lehet sós változatban is. Kaptam az ötleten, lévén "sósszájú".
Kis csavar azért van benne, mint a nevéből láthatjátok: triplán tökös, mert sütőtök van a tésztában, tök pesto a "töltelék" és pirított tökmag a díszítés.
Ha fokozható, még sokkal finomabb az édesnél. Kint ropog, belül mennyei a pestotól.... Annyi frissítés, hogy ez hosszabban kelt rajtam kívül álló okokból (legalább 40 percig) és szerintem jót tett neki, így ezentúl így fogom az édeset is készíteni.
Triplán tökös ropogós kiflik
Hozzávalók 8 nagyméretű kiflihez:
25 dkg sült sütőtök
25 dkg kézmeleg víz
20 gramm Cocomas kókuszkrém
6-8 gramm só
fél csomag (3,5 g) porélesztő
15 gramm frissen facsart citromlé vagy almaecet
48 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú lisztkeverék
A sült és már kihűlt sütőtököt pürésítjük a vízzel, citromlével és a kókuszkrémmel. A többi alkotót összekeverjük, majd a tökpüréhez adjuk. A tészta lágy, de a pihenő után szépen lehet vele dolgozni liszt segítségével. Kb. 20-40 perc pihentetés után kettészedtem a tésztát és mindkét részből lisztezett felületen kört nyújtunk, amit négy darabra vágunk.
Megkenjük a pestoval, majd a széles oldalától kiindulva felcsavarjuk kiflinek.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a kiflit lekenjük kevés vízzel vagy paradicsomos vízzel és megszórjuk, rányomkodjuk a tökmagot.
Sütőtől függően 30-35 perc alatt készül el.
Kis csavar azért van benne, mint a nevéből láthatjátok: triplán tökös, mert sütőtök van a tésztában, tök pesto a "töltelék" és pirított tökmag a díszítés.
Ha fokozható, még sokkal finomabb az édesnél. Kint ropog, belül mennyei a pestotól.... Annyi frissítés, hogy ez hosszabban kelt rajtam kívül álló okokból (legalább 40 percig) és szerintem jót tett neki, így ezentúl így fogom az édeset is készíteni.
Triplán tökös ropogós kiflik
Hozzávalók 8 nagyméretű kiflihez:
25 dkg sült sütőtök
25 dkg kézmeleg víz
20 gramm Cocomas kókuszkrém
6-8 gramm só
fél csomag (3,5 g) porélesztő
15 gramm frissen facsart citromlé vagy almaecet
48 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú lisztkeverék
A sült és már kihűlt sütőtököt pürésítjük a vízzel, citromlével és a kókuszkrémmel. A többi alkotót összekeverjük, majd a tökpüréhez adjuk. A tészta lágy, de a pihenő után szépen lehet vele dolgozni liszt segítségével. Kb. 20-40 perc pihentetés után kettészedtem a tésztát és mindkét részből lisztezett felületen kört nyújtunk, amit négy darabra vágunk.
Megkenjük a pestoval, majd a széles oldalától kiindulva felcsavarjuk kiflinek.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a kiflit lekenjük kevés vízzel vagy paradicsomos vízzel és megszórjuk, rányomkodjuk a tökmagot.
Sütőtől függően 30-35 perc alatt készül el.
Megjegyzések