Pikáns tejszínes vaníliakrémes minitorta

Ez volt saját magamnak a névnapi sütim. :D Nem vagyok nagy tortás, sem a készítése, sem a fogyasztása tekintetében, ez is egy rém egyszerű és még csak nem is szép darab lett. :) Pikánsságát a lekvár-vanília (és esetleg a karamell) íz kombója adja.



Pikáns tejszínes vaníliakrémes minitorta

Hozzávalók egy 18-20 cm-es tortaformához:
Piskótához:
4 tojás
3 ek négyszeres erejű édesítő
csipet só
3 ek hideg víz
4 dkg Szafi Reform gluténmentes rostkeverék ch csökkentéshez
2 dkg zsírszegény natúr kakaópor

Krémhez:
2 dl kókusztejszín (vagy habtejszín)
5 dkg Szafi Free vaníliás zabpudingpor
3,5 dl növényi tej
ízlés szerint édesítő

Szafi Free csipkebogyólekvár

pirított mandula

(opcionálisan karamellöntet:10 dkg eritrtit, 1 púpozott ek kókuszkrém)

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk és hagyományos technológia szerint felvertet készítünk. A sárgákat 1 ek édesítővel és a vízzel kihabosítjuk. A tojásfehérjéket a maradék édesítővel kemény habbá verjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral. A tojáshabot a sárgájával óvatosan egyneműsítjük, majd beledolgozzuk gyorsan és figyelve arra, hogy minél kevésbé törjük össze  habot, a kakaós lisztet. Sűrű massza lesz a végeredmény, amit a formába öntünk és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütünk.

Elkészítjük a krémet, ehhez megfőzzük a pudingot, ahogy látjátok, az eredeti receptben szereplőnél valamivel kevesebb tejben. Ha elkészül, keverőtálban 4-5 percig verjük, hűtjük, ennek csak a lazítás a funkciója, semmi egyéb. Én közben kevertem még hozzá kevés vanília aromát is.

A tejszínt, amit előzőleg legalább 24 óráig hűtőben tartottunk, kemény habbá verjük pici édesítővel, én tettem hozzá 1 teáskanálnyi útifű maghéjat habverés közben. Ezt beleforgatjuk a már maximum langyos vaníliakrémbe.

A szeletelt mandulát szárazon megpirítjuk.

Jöhet a nagyon egyszerű összeállítás: a kihűlt tortát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a lekvárral.

Megtöltjük a krémmel, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk.Megszórjuk a maulaszeletekkel. Ha karamell is kerül rá, a mandulát csak arra tesszük. Alaposan behűtjük fogyasztás előtt (nem úgy, ahogy én, a képen is látszik, hamar vágtam fel, egy éjszaka után szépen megdermedt).

(Ha pedig van hozzá affinitásunk, időnk: amikor a torta már megdermedt, összeállt, azaz inkább másnap, leönthetjük karamellel. Ehhez az eritritet közepes lángon elkezdjük melegíteni, addig, amíg már sötétebb barna nem lesz. Ekkor a tűzről levéve hozzákeverjük 3-4 részletben az 1 evőkanálnyi kókuszkrémet - nagyon-nagyon bugyogni és csapni fog, vigyázzatok, nehogy megégjetek. Picit még ezzel is forraljuk, 1-2 percig. Aztán leönthetjük vele a tortát és ekkor kerül rá ez esetben a mandula. Jelzem, karamellel még sokkal finomabb, de anélkül is egy kellemes ízélményt adott.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések