Fog-dolgok

Az egyik rögeszmém. Akad néhány, de ez kiemelt helyen található. Ebből következik, hogy a gyerekeim már igen zsenge koruk óta rendszeres vendégei a fogorvosnak, ahol - néhány apróbb beavatkozástól eltekintve - leginkább csak liftezni szoktak a széken.


Bence fogászati szempontból már izgalmasabb szakaszba lépett. A fogváltás kellős közepén jár, 8 kiesett metszőfoggal, amiből a 4 alsó és a fenti két egyes már kint van, az más kérdés, hogy elég csálén állnak, semmi helyük nincs, de ez sejthető volt, hiszen a tejfogsora teljesen zárt volt.Viszont a fenti kettesek már közel másfél éve nem jelentkeznek, illetve állítása szerint ő érzi a hegyüket, de az biztos, hogy semmi nem látható belőlük. Már a fogorvos bácsink is elfogadta, hogy paraanya kicsit túlaggódja a dolgot, ezért túl van két röntgenen, köztük egy panorámán, ami egyértelművé tette, hogy a fogai megvannak, csak éppen nem bírnak kibújni. Jelenleg az alsó hármas tejfogak rendszeres csiszolása zajlik, egyelőre a foghúzást megúszva, hogy a kettesek kiférjenek lent, de sok esélyük nincs. Emellett mélyharapása is van, mindezen okok elég korai fogszabályozásra ítéltették a fiúgyermeket. Túl vagyunk az első felmérésen, élesben februárban indul a dolog, abban szerencsére egyetértettünk a fogszabályozós doktornővel, hogy olyan készüléket fog adni, amit csak otthon és éjszaka kell viselnie. És ha ez még nem volna elég, a bükkösdi kaland miatt ott van az a rondán letört maradó metsző is, aminek a kezelés/pótlása zajlik. Azt tudjuk, hogy tartós pótlásról majd csak évek múltán beszélhetünk, a héten viszont a több előzetes kezelést, csiszolást követően megkapott egy átmeneti pótlást, azzal, hogy akár pár óra múlva is leeshet. Amitől kisebb sokkot kaptam, mert összeadva azért elég sokba fájt eddig is...De egyelőre a helyén van. Folytatás következik februárban, amikor mindkét szakorvos szeretettel várja őt. Amúgy viszont a fogai hibátlanok, bár nem hófehérek (a doki szerint ez pusztán a genetikának köszönhető), de legalább egészségesek.

Katus - aki ugyancsak benne van a fogváltásban - szintén hibátlan és nem mellesleg gyönyörű fogsorral bír. Érdekes módon, bár neki óriási szünetek voltak a tejfogai között, az alul kiesett 4 tejfog helyére kibújt maradók már bőven összeérnek, sőt a kettesek kissé beferdülnek az egyesek mögé, szóval a fogszabályozás nála is tutibiztos, bár neki még van ideje. Ami az ő esetében új információ, hogy a felső egyesek közötti szünet (mert ott maradt egy picike luk)akkor sem fog záródni, ha sorjában bújnak elő a többiek, ugyanis annak az oka egy lelógó kis ínydarab. Ezt az esztétikai hibát azonban orvosolni kell (nem muszáj, de nyilván ajánlatos és élünk is vele), amire valamikor jövőre fog sor kerülni. Doktorbácsink egyelőre a lelki felkészítés mellett döntött, vagyis addig még többször fognak találkozni, mi meg a pszichéjét erősítjük. Ő maga csinálja majd a beavatkozást, tehát nem igényel szájsebészeti látogatást, de nem lesz kellemes művelet, viszont biztosított róla, hogy 1 hónappal után szépen zárult fogai lesznek fent is. Épp az elmúlt héten hullott ki a felső kettese a jobb oldalon, de a másik oldalon is bármikor kipotyoghat.

Zsombor valamennyi tejfoga kint van, a fogsora inkább a Katáéhoz hasonlít. A fogmosást leszámítva az ő fogaival tennivaló nincs, ennek ellenére félévente meglátogatjuk a doktorbácsit,most voltunk negyedik alkalommal. És elmondhatom, hogy nem fél, szépen beleül a székbe, még csak ölbe sem kell venni, kitátja a száját és abszolút együttműkődő az egyébként igen makacs gyerek.:)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések