Almás krémes

Paleos pályafutásom egyik legfinomabb és totális sikert arató süteménye lett a hirtelen felindulásból elkövetett almás krémes: tej(származék)-, gabona-, cukor és keményítőmentes, lágy, könnyű, habos finomság, véleményem szerint kategóriájában a létező legalacsonyabb szénhidrát-és kalória tartalommal. A fele 5 perc alatt a múlté lett. És ritkán mondok ilyet, mert alapvetően szerény fajta vagyok, de ez egyszerűen tökéletes lett. :) Ízre mindenképpen, még ha a külleme hagy is kívánnivalót maga után. A hosszadalmas leírás ellenére villámgyorsan megvan és ez a mennyiség a mi 5 tagú családunkban max. fél napot fog megélni.

Almás krémes
Hozzávalók (24x16 cm-es tepsibe)
Tésztához:
4 tojás
2-3 ek hideg víz
6 dkg cukornak megfelelő édesítő
1 kk szódabikarbóna
1 ek zsírtalanított lenmagliszt
2 ek zsírtalanított mandulaliszt
1-2 ek zsírszegény kakaópor

Almás réteghez:
80 dkg alma (ez már a pucolt mennyiség)
ízlés szerint cukorpótló, fahéj, citromlé és citromhéj

Vaníliakrémhez:
4 tojás sárgája
ízlés szerinti cukorpótló
sok vanília (aroma, vagy rúd kikapart belseje)
1-2 ek víz
2 ek psyllium
kb. 3-4 ek kókuszkrém

Mázhoz:
5 dkg mindenmentes étcsoki
1-2 ek víz
1 tk kókuszzsír

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a vízzel 2-3 percen keresztül, gépi habverő legmagasabb fokozatán keverjük. Beleszitáljuk a liszteket és a kakaóport, a géppel alaposan beledolgozzuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és azzal is verjük kicsit. A felvert hab felét a tojássárgás masszába pakoljuk, a habverő legalacsonyabb fokozatán fellazítjuk vele a tésztát, míg a maradék kemény habot hablapát segítségével óvatosan, hogy az már ne törjön össze, beledolgozzuk. 170 fokos, előmelegített sütőben sütjük, sütőpapíron, tűpróbával ellenőrizzük. Ha készen van, kihűtjük.
Az almát lereszeljük és tetszés szerint ízesítve megpároljuk. Vizet nem adunk hozzá, sőt arra törekszünk, hogy jól elforrja az összes nedvességet. Ezt is hűlni hagyjuk.

A tojássárgákat, a vizet, a cukrot és a vaníliát alaposan elkeverjük, majd alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük a krémet, de nem főzzük. Hideg helyre tesszük, néha megkeverve teljes mértékben lehűtjük. Ha ez megtörtént, belekeverünk 2 ek útifű maghéjat és ahogy a krém sűrűsége kívánja, annyi kókuszkrémet. Hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet és jó, kenhető sűrűségű legyen.

A kihűlt piskótára rétegezzük az almás krémet, majd a vaníliás masszát, végül bevonjuk a csokimázzal. Ehhez a csokit a vízzel együtt megolvasztjuk, majd amíg meleg, belekeverjük a zsírt, dermedni hagyjuk, de még kenhető maradjon.

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu










Megjegyzések

Unknown üzenete…
Most készítettem el ezt a finomságot , a kérdésem az lenne, h.nekem a tészta feketés lett :) 20 percig sötöttem, meddig kellne ??? ...és a tészta nekem nagyon keserű szúrós , gondolom a szódabikarbónátol ? Lehetséges, hogy ennyire érzem ? tegyek bele kevesebbet ?? Vagy mást ? Mert amúgy isteni süti, a többivel nem volt gondom, köszönöm a választ !!! Nikoletta
Dia üzenete…
A szín alapján az jut eszembe, hogy vagy a lenmagliszt, vagy a kakaópor nagyobb mennyiségben kerülhetett bele esetleg. 20 percig nekem is sült, 170-180 fokon, az enyém villanytűzhely, sajnos a sütők nem egyformán sütnek, talán ez is befolyásolhatta. A keserűséget okozhatja akár a kakaópor is, ha sok volt, de a szódabikarbóna is, ha túl sok (nálam a kk jelzés kiskanál, azaz mokkáskanál). Van ismerősöm, aki szokott panaszkodni, hogy kiérzi a szódabikarbónát, gondolom, ez is függhet a fajtától, az általam használtaknál (tescos, lidl-ös vagy Nature Cookta) még sose volt ilyen probléma. Ma már kaptam mástól is visszajelzést a sütire, ott nem állt elő ilyen gond. Nagyon sajnálom, de esetleg a fentiek okozhatták a galibát.
Unknown üzenete…
Köszönöm a gyors választ :) Szerintem a szódabikarbóna lehett a ludas ( Nature Cookta ) , kis kanállal tettem én is de legközelebb még kevesebbet teszek bele . Mert biztos megcsinálom még, hiszen nagyon fini !!!!! Köszönöm :)Amúgy a sütőm villany légkeveréses, de biztos vagyok benne , hogy kell a 20 perc :)

Népszerű bejegyzések