Spenótfelfújt

E hét eleje óta az endokrinológusom szoros kontrollja mellett egy 2-3 hónapos kúrán veszek részt, aminek több célkitűzése van ugyan, de számomra az egyik leglényegesebb, hogy azzal kecsegtet: a végére nem elképzelhetetlen az IR-ra szedett gyógyszerem elhagyása sem. A múlt heti vérvétel eredményének ismerete óta, a hétfői vizsgálaton megbeszéltek alapján amúgy is felezte a korábbi mennyiséget (juppi), illetve a beszedés időpontját is megvariálta, a kúrára való tekintettel. Ha egyszer eljutok oda, hogy a korábban ígértekhez tartva magam, írjak az értékeimről, az azokban bekövetkezett változásokról, akkor az új rendszerről is teszek majd említést. Egy a lényeg: az alapokban nincs változás, legalábbis az alapanyagok tekintetében, csupán az étkezések gyakorisága és az egyes étkezésekhez kötődő tápanyagtartalmak vonatkozásában van.

Már ennek jegyében készült a mai ebédem (a család többi tagja is ette, de nekik készült számomra tiltólistás ételféleség is, mint pl. krumplifőzelék): marhahúsleves (nekem szigorúan tészta nélkül), sütőben sült fasírgolyók spenótfelfújttal és liszt nélküli túrótorta. A fasírt semmi extra, ezúttal sertésből készült, tojás, hagyma, fűszerek és minimális magliszt felhasználásával és persze sütőben sütöttem. A spenótfelfújt nagyon jól passzoló köret volt mellé, könnyű, ugyanakkor ízletes, laktató. És természetesen egyszerű és gyors, ahogy szeretem.

Spenótfelfújt

Hozzávalók:
25-30 dkg bébispenót
2 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg natúr sajtkrém
5 dkg reszelt sajt (akármilyen, a füstölt nagyon jól megy hozzá, ebben most mezei trapista volt)
2 tojás

A spenótot és a hagymát (amit nagyobb darabokra aprítunk előtte) egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, nem kell sokáig, 2-3 perc elegendő is. Hozzárakjuk a sajtkrémet, a reszelt sajtot, a tojások sárgáját, ízlés szerint fűszerezzük  és botmixerrel nagyjából pépesítjük az egészet.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a spenótos masszába forgatjuk óvatos mozdulatokkal.

Olívaolajjal kikent formába öntjük és 170 fokos sütőben enyhe pirulásig sütjük (kb. 35-40 perc).





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések