2013. június 23., vasárnap

Angolszalonnás sóskapite maglisztből

Köretként, de önmagában is kiváló. Nálunk egyszerű sült lazac készült hozzá.

Kaptam egy nagy adag sóskalevelet, ennek egy részét erre használtam fel. Hasonló kombináció készült már, a spenót-szalonna párosítást példásul kifejezetten kedveljük, de sóskával még nem párosítottam.  Az angolszalonna meg házi, apukám sózta, füstölte nekünk.

Angolszalonnás sóskapite

Hozzávalók
A tésztához:
10 dkg vaj vagy kókuszzsír
18 dkg liszt (ebben van 10 dkg lenmagliszt, 3 dkg - ennyi volt a zacskóban - szezámmagliszt és 5 dkg mandulaliszt)

1 tojás

2-3 marék sóskalevél
ízlés szerinti szalonna (lehet bacon is, itt és most házi angolszalnna került bele, kb. 6 szeletnyi kis csíkokra vágva)
1 tojás
2 dl kókuszkrém vagy habtejszín

A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztekkel, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a sót és a tojást. Nekem ezzel a mennyiséggel külön folyadék hozzáadása nélkül is pont jó állagú tésztám lett. Egy kizsírozott, 26 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, egészen föl a pereméig és fél órára hűtőben pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Így sütjük 20 percig a tésztát.

A töltelékhez a sóskát leszárazzuk, megmossuk, kis darabokra tépkedjük. A tojást elkeverjük a tejszínnel/krémmel. A félig megsült tésztára pakoljuk a sóskát, ráhalmozzuk a szalonnát, végül az egészre ráöntjük a tejszínt. Mehet rá sajt is, nálunk ez most elmaradt.

Visszatoljuk a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.







Nincsenek megjegyzések: