Angolszalonnás sóskapite maglisztből

Köretként, de önmagában is kiváló. Nálunk egyszerű sült lazac készült hozzá.

Kaptam egy nagy adag sóskalevelet, ennek egy részét erre használtam fel. Hasonló kombináció készült már, a spenót-szalonna párosítást példásul kifejezetten kedveljük, de sóskával még nem párosítottam.  Az angolszalonna meg házi, apukám sózta, füstölte nekünk.

Angolszalonnás sóskapite

Hozzávalók
A tésztához:
10 dkg vaj vagy kókuszzsír
18 dkg liszt (ebben van 10 dkg lenmagliszt, 3 dkg - ennyi volt a zacskóban - szezámmagliszt és 5 dkg mandulaliszt)

1 tojás

2-3 marék sóskalevél
ízlés szerinti szalonna (lehet bacon is, itt és most házi angolszalnna került bele, kb. 6 szeletnyi kis csíkokra vágva)
1 tojás
2 dl kókuszkrém vagy habtejszín

A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztekkel, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a sót és a tojást. Nekem ezzel a mennyiséggel külön folyadék hozzáadása nélkül is pont jó állagú tésztám lett. Egy kizsírozott, 26 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, egészen föl a pereméig és fél órára hűtőben pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Így sütjük 20 percig a tésztát.

A töltelékhez a sóskát leszárazzuk, megmossuk, kis darabokra tépkedjük. A tojást elkeverjük a tejszínnel/krémmel. A félig megsült tésztára pakoljuk a sóskát, ráhalmozzuk a szalonnát, végül az egészre ráöntjük a tejszínt. Mehet rá sajt is, nálunk ez most elmaradt.

Visszatoljuk a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések