Fahéjas szilvás mákkrémes torta
Férj munkahelyére készült, nem meggyőzési céllal, de azon okból, hogy a kollégák saját magukon tapasztalják, hogy így is lehet, szépet, finomat enni. Senki nem jött rá, hogy ez nem hagyományos, ennyi nekem éppen elég volt. :) És mindekinek maximálisan ízlett.
Hozzávalók (kerek tortaformához)
1 tészta laphoz (3 darab kell összesen, vagyis mindent háromszorozzunk)
1 tojás
5 dkg víz
1 dkg DW 1:4 édesítő
2 dkg nyílgyökérliszt
csipet szódabikarbóna
1 tk psyllium
Töltelékhez
15 dkg mák
25 dkg magtej (mandula vagy kókusz, nálam most előbbi volt, de a kókusszal sem lesz kókuszízű)
2 dkg DW 1:4 édesítő
citromlé és citromhéj ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
1 ek zsírtalanított kókuszliszt
kb. 6-7 szem szilva
opcionálisan házi lekvár (barack, meggy, esetleg szilva)
Bevonat
15 dkg totu
10 dkg víz
1 dkg DW 1:4 édesítő
2 tk kókuszolaj
1 csapott tk konyak liszt
fahéj ízlés szerint (kb. 1 tk)
A tészta hozzávalóiból piskótafélét sütünk, ezt megismételjük még kétszer, vagyis 3 lapunk lesz. Az ügyesek persze egyben is süthetik, aztán 3 részre vághatják a tésztát. Laponként kb. 12-15 perc volt a sütési idő, mivel vékonyak lesznek. A tojást a vízzel kb. 2-3 percig magas fokozaton verjük, majd hozzáadunk minden egyebet. A lapokat kihűtjük.
A töltelékhez a magtejjel, édesítővel, citrommal összefőzzük a darált mákot, majd langyosra hűtve belekeverjük a kókuszlisztet. A szilvákat apróra daraboljuk, ezt is belekeverjük a töltelékbe.
Az első lapot, ha szeretnénk, de ez kihagyható, megkenjük vékonyan lekvárral, majd felvisszük rá a mákos krém felét. Ráhelyezzük a 2. lapot és ugyanúgy járunk el, mint az 1. tésztalapnál.
Befedjük az utolsó piskótával, rövid időre hidegre tesszük, majd bevonjuk a fahéjas fehér krémmel. Ehhez az összes alkotót alaposan összeturmixoljuk és egyenletesen a legfelső tésztára simítjuk.
Egyszerű, de nagyszerű, akár ünnepi torta is lehet akár. Tálaláskor a szeleteket megszórhatjuk fahéjas por"cukorral".
Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu
Hozzávalók (kerek tortaformához)
1 tészta laphoz (3 darab kell összesen, vagyis mindent háromszorozzunk)
1 tojás
5 dkg víz
1 dkg DW 1:4 édesítő
2 dkg nyílgyökérliszt
csipet szódabikarbóna
1 tk psyllium
Töltelékhez
15 dkg mák
25 dkg magtej (mandula vagy kókusz, nálam most előbbi volt, de a kókusszal sem lesz kókuszízű)
2 dkg DW 1:4 édesítő
citromlé és citromhéj ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
1 ek zsírtalanított kókuszliszt
kb. 6-7 szem szilva
opcionálisan házi lekvár (barack, meggy, esetleg szilva)
Bevonat
15 dkg totu
10 dkg víz
1 dkg DW 1:4 édesítő
2 tk kókuszolaj
1 csapott tk konyak liszt
fahéj ízlés szerint (kb. 1 tk)
A tészta hozzávalóiból piskótafélét sütünk, ezt megismételjük még kétszer, vagyis 3 lapunk lesz. Az ügyesek persze egyben is süthetik, aztán 3 részre vághatják a tésztát. Laponként kb. 12-15 perc volt a sütési idő, mivel vékonyak lesznek. A tojást a vízzel kb. 2-3 percig magas fokozaton verjük, majd hozzáadunk minden egyebet. A lapokat kihűtjük.
A töltelékhez a magtejjel, édesítővel, citrommal összefőzzük a darált mákot, majd langyosra hűtve belekeverjük a kókuszlisztet. A szilvákat apróra daraboljuk, ezt is belekeverjük a töltelékbe.
Az első lapot, ha szeretnénk, de ez kihagyható, megkenjük vékonyan lekvárral, majd felvisszük rá a mákos krém felét. Ráhelyezzük a 2. lapot és ugyanúgy járunk el, mint az 1. tésztalapnál.
Befedjük az utolsó piskótával, rövid időre hidegre tesszük, majd bevonjuk a fahéjas fehér krémmel. Ehhez az összes alkotót alaposan összeturmixoljuk és egyenletesen a legfelső tésztára simítjuk.
Egyszerű, de nagyszerű, akár ünnepi torta is lehet akár. Tálaláskor a szeleteket megszórhatjuk fahéjas por"cukorral".
Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu
Megjegyzések
Szia Dia!
Nagyon jók a receptjeid, a keksz is!Köszi értük, nagyon kreatív vagy. Azt szeretném kérdezni, hogy ha a tojásnak csak a fehérjét használom, a sárgáját mivel lehetne helyettesíteni? A kekszben is...meg itt is :)
Köszi! szép napot:
Mariann
Értem, köszi, akkor a piskótánál egy kis plusz zsír meg víz pótolja, hiszen a tojássárgája is zsíros. Keksznél is csak azért érdekel, mert talán omlósabb, emulgeálja, és a mennyiség is hiányozhat. Nem tudom, mit lehetne.... Köszi, azért ha van ötleted, örülnék neki, vagy valaki másénak is :)
Mariann
Köszi mindenesetre a segítséget, továbbra is szívesen olvasgatlak Titeket, nagyon szép a családotok, a gyerekek csodásak!
Üdv: Mariann
Paleot vagy gabonaliszteset szeretnél?
Szia, Dia!
Paleót :).
Ez a gesztenyés egész jól hangzik. Van is itthon minden hozzá :D. A sok zsír nem baj, kókuszzsírral sütöm majd. Lehet, hogy ez a gesztenyelisztes is elbír egy kis zsírt, akkor talán nem lesz kemény, de lehet, hogy így sem az?
Üdv: Mariann
Köszi, hamarosan megsütöm és beszámolok. :)
Szia, kedves Dia!
Képzeld, megsütöttem a kekszet. Tettem bele 1 lapos kanálnyi kókuszzsírt, de sajnos megszaladt a kezem a vízzel, kicsit híg lett, kellett még egy kis nyílgyökérliszt is. Nem lett ugyan ropogós, de jó lett az állaga, lehet, hogy mégse kell az a zsír, akkor ropogós lesz. Az íze viszont csodás! Nekem kicsit édes is, legközelebb kevesebb édesítőt teszek, nyújtani sem tudtam, nagyon ragadt, csak úgy belepakoltam a tepsibe és szétnyomkodtam villával. Akkor is siker, mert nagyon finom és rágható nekem (ez fontos... :( ).
Nagyon köszi érte. Egy baja van még: elég kevés lett belőle, legközelebb dupla adagot kell sütni :DD. Tudom, hogy zsírpapír között ki lehetne nyújtani, de nekem az sok vacakolás, így könnyen kijött a tepsiből, szóval szuper!
Gesztenyeliszt helyett vajon mit lehetne? Csak mert picit drága...
Igaz, hogy akkor már nem ugyanaz.
szép estét mindnyájatoknak!
És nagyon köszönöm!
Üdv: Mariann.
Igen, de nem baj, jó lesz az is, csak legyen valami ilyen jó állagú :), ezért is örülök ennek.