Fahéjas szilvás mákkrémes torta

Férj munkahelyére készült, nem meggyőzési céllal, de azon okból, hogy a kollégák saját magukon tapasztalják, hogy így is lehet, szépet, finomat enni. Senki nem jött rá, hogy ez nem hagyományos, ennyi nekem éppen elég volt. :) És mindekinek maximálisan ízlett.

Hozzávalók (kerek tortaformához)

1 tészta laphoz (3 darab kell összesen, vagyis mindent háromszorozzunk)
1 tojás
5 dkg víz
1 dkg DW 1:4 édesítő
2 dkg nyílgyökérliszt
csipet szódabikarbóna
1 tk psyllium

Töltelékhez
15 dkg mák
25 dkg magtej (mandula vagy kókusz, nálam most előbbi volt, de a kókusszal sem lesz kókuszízű)
2 dkg DW 1:4 édesítő
citromlé és citromhéj ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
1 ek zsírtalanított kókuszliszt
kb. 6-7 szem szilva

opcionálisan házi lekvár (barack, meggy, esetleg szilva)

Bevonat
15 dkg totu
10 dkg víz
1 dkg DW 1:4 édesítő
2 tk kókuszolaj
1 csapott tk konyak liszt
fahéj ízlés szerint (kb. 1 tk)

A tészta hozzávalóiból piskótafélét sütünk, ezt megismételjük még kétszer, vagyis 3 lapunk lesz. Az ügyesek persze egyben is süthetik, aztán 3 részre vághatják a tésztát. Laponként kb. 12-15 perc volt a sütési idő, mivel vékonyak lesznek. A tojást a vízzel kb. 2-3 percig magas fokozaton verjük, majd hozzáadunk minden egyebet. A lapokat kihűtjük.

A töltelékhez a magtejjel, édesítővel, citrommal összefőzzük a darált mákot, majd langyosra hűtve belekeverjük a kókuszlisztet. A szilvákat apróra daraboljuk, ezt is belekeverjük a töltelékbe.

Az első lapot, ha szeretnénk, de ez kihagyható, megkenjük vékonyan lekvárral, majd felvisszük rá a mákos krém felét. Ráhelyezzük a 2. lapot és ugyanúgy járunk el, mint az 1. tésztalapnál.

Befedjük az utolsó piskótával, rövid időre hidegre tesszük, majd bevonjuk a fahéjas fehér krémmel. Ehhez az összes alkotót alaposan összeturmixoljuk és egyenletesen a legfelső tésztára simítjuk.

Egyszerű, de nagyszerű, akár ünnepi torta is lehet akár. Tálaláskor a szeleteket megszórhatjuk fahéjas por"cukorral".

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu 






Megjegyzések

Unknown üzenete…
Szia!Totu helyett lehet túrót?Nyilgyökérliszt helyett kemenyitőt?Mert en nem dietazom.Köszi.
Dia üzenete…
Szia Edit! Meg lehet próbálni helyettesíteni, bár keményítő helyett akkor inkább valami lisztet használnék és mezei piskótát sütnék. Túróból nem tudom, sikerülne -e a tetejére a bevonat, bár gondolom a konyak liszt azt is megkeményítené.:)
Névtelen üzenete…

Szia Dia!

Nagyon jók a receptjeid, a keksz is!Köszi értük, nagyon kreatív vagy. Azt szeretném kérdezni, hogy ha a tojásnak csak a fehérjét használom, a sárgáját mivel lehetne helyettesíteni? A kekszben is...meg itt is :)
Köszi! szép napot:
Mariann
Dia üzenete…
Szia Mariann! szerintem nem feltétlenül kell pótolni, piskóta süthető csak tojás fehérjéből i, maximum 1 ek vizet vagy nagyon kevés olajat/vajat tennék bele. Keksznél már inkább hiányozhat a sárgája, ott viszont nem tennék bele pluszban sem vizet, sem olajat.
Névtelen üzenete…

Értem, köszi, akkor a piskótánál egy kis plusz zsír meg víz pótolja, hiszen a tojássárgája is zsíros. Keksznél is csak azért érdekel, mert talán omlósabb, emulgeálja, és a mennyiség is hiányozhat. Nem tudom, mit lehetne.... Köszi, azért ha van ötleted, örülnék neki, vagy valaki másénak is :)
Mariann
Dia üzenete…
A keksz neuralgikusabb, mert sárgája nélkül nem feltétlen lesz ropogós, "kekszes". De a piskóta működőképes csak fehérjével is, ez biztos.
Névtelen üzenete…
Hát igen, szóval nem tudom, mi pótolhatná, bár az jutott eszembe, ha megnézek egy bolti keksz összetevőit, abban nincs is tojás (pl. Korpovit vagy háztartási keksz vagy akár a klasszikus omlós kekesz), és mégis omlós, ropogós. Persze ott más a sütési technológia.
Köszi mindenesetre a segítséget, továbbra is szívesen olvasgatlak Titeket, nagyon szép a családotok, a gyerekek csodásak!

Üdv: Mariann
Dia üzenete…
Köszönöm :) Egyébként paleo sós ropgtatnivalót magam is sütöttem már tojás nélkül, az igazán ropogós volt, viszont emlékeim szerint sokkal több/sok zsiradék kellett hozzá. Sőt, édeset is, nézd: http://www.triplaszathmary.blogspot.hu/2013/09/ropogos-paleo-kekszek.html
Paleot vagy gabonaliszteset szeretnél?
Névtelen üzenete…

Szia, Dia!

Paleót :).
Ez a gesztenyés egész jól hangzik. Van is itthon minden hozzá :D. A sok zsír nem baj, kókuszzsírral sütöm majd. Lehet, hogy ez a gesztenyelisztes is elbír egy kis zsírt, akkor talán nem lesz kemény, de lehet, hogy így sem az?
Üdv: Mariann
Dia üzenete…
Nem kemény, csak igazi, ropogós. :)
Névtelen üzenete…

Köszi, hamarosan megsütöm és beszámolok. :)
Névtelen üzenete…

Szia, kedves Dia!

Képzeld, megsütöttem a kekszet. Tettem bele 1 lapos kanálnyi kókuszzsírt, de sajnos megszaladt a kezem a vízzel, kicsit híg lett, kellett még egy kis nyílgyökérliszt is. Nem lett ugyan ropogós, de jó lett az állaga, lehet, hogy mégse kell az a zsír, akkor ropogós lesz. Az íze viszont csodás! Nekem kicsit édes is, legközelebb kevesebb édesítőt teszek, nyújtani sem tudtam, nagyon ragadt, csak úgy belepakoltam a tepsibe és szétnyomkodtam villával. Akkor is siker, mert nagyon finom és rágható nekem (ez fontos... :( ).
Nagyon köszi érte. Egy baja van még: elég kevés lett belőle, legközelebb dupla adagot kell sütni :DD. Tudom, hogy zsírpapír között ki lehetne nyújtani, de nekem az sok vacakolás, így könnyen kijött a tepsiből, szóval szuper!
Gesztenyeliszt helyett vajon mit lehetne? Csak mert picit drága...
Igaz, hogy akkor már nem ugyanaz.
szép estét mindnyájatoknak!
És nagyon köszönöm!
Üdv: Mariann.
Dia üzenete…
Mariann, örülök, ha bejött. :) Hát, valamilyen másik magliszttel, mandulával mondjuk, bár nyilván akkor már más ízvilágot fogunk kapni.
Névtelen üzenete…

Igen, de nem baj, jó lesz az is, csak legyen valami ilyen jó állagú :), ezért is örülök ennek.

Népszerű bejegyzések