2015. február 20., péntek

"Tejfölös"-mákos pite

A minap egy közösségi oldalon jött velem szemben ennek a desszertnek a hagyományos, jóval több szénhidrátot tartalmazó és még ennél is lényegesen magasabb kalóriaértékű verziója. amibe persze rögvest beleestem, így amint tudtam, el is készítettem, persze paleosítva.

"Tejfölös"-mákos pite

Hozzávalók (22 cm-es piteformához):

Tészta:
10 dkg őrölt mandula
2 dkg puha kókuszzsír
csipet só
csipet szódabikarbóna
1,5 dkg DW 1:4 édesítő
1 tojás sárgája
50 ml hideg víz
2 - 3 dkg útifű maghéj

Mákos réteg:
2,5 dl híg kókusztej (nálam 4 dkg Cocomas és 21 dkg víz keveréke)
10 dkg darált mák
2 dkg kókuszzsír
2,5 dkg DW 1:4 édesítő
10 dkg "tejföl" (8 dkg totukrém, 20 ml víz, 1 tk citromlé és csipet só keveréke)
3 dkg kókuszliszt

Tejfölös réteg:
10 dkg totu
5 dkg víz
5 dkg totu krém
1 dkg DW 1:4 édesítő
csipet só
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
1 tk citromlé

Először  mákos krémet készítjük el, ehhez a tejet összeforraljuk a mákkal, a zsírral és a cukorhelyettesítővel, majd a tűzről levéve alaposan hozzákeverjük a tejfölünket, végül pedig a kókuszliszttel besűrítjük. Hagyjuk kicsit hűlni.

A tésztához egy tálban összekeverjük a sót, a mandulát,az édesítőt és a szódabikarbónát, majd gyorsan hozzádolgozzuk a puha kókuszzsírt (kicsit morzsás lesz), ehhez adjuk a kimaradt alkotókat és összegyúrjuk. Kb. 10 percig hűvös helyen hagyjuk, az idő alatt szépen összeáll és lehet vele dolgozni.

A piteformát zsírozzuk (én olajspray-vel fújtam be), majd belenyomkodjuk a tésztát, pereme is legyen. Erre ráhalmozzuk a mákos krémet és 180 fokos előmelegített sütőben 20-23 percig sütjük.

Közben kikeverjük a legfelső réteget, ehhez a 2 tojásfehérje kivételével minden homogénre turmixolunk. A fehérjéket kemény habbá verjük és a tejfölös krémhez elegyítjük, jó alaposan, de vigyázva a habra.

A sütési idő elteltével a hőfokot visszavesszük 170 fokra, a pite tetején egyenletesen eloszlatjuk a tojásos tejfölt és 40 perc alatt szép barnára sütjük.

Az eredeti recept itt található.

Tápértéke az egész süteménynek:
- 2030 kalória (tehát így sem kevés)
- 99 gramm fehérje
- 43 gramm ch
- 158 gramm zsír

Egy kb. 10 dkg-os szeletre bontva (az egészből kb. 10-11 ekkora szelet lesz)
- 188,4 kalória
- 9,23 gramm fehérje
- 4,14 gramm ch
- 14,66 gramm zsír

Az ételeimhez a hozzávalókat remek áron vásárolhatod meg Szafinál, az alábbi linkre kattintva:

http://www.dietas-termekek-webshop.hu/       










Nincsenek megjegyzések: