Diós-sajtos vegán ropogós keksz karácsonyi köntösben

Közkívánatra megsütöttem ennek a hagyományos receptnek , melyet célzásként küldtek nekem :D , a mentes és vegán változatát. Nagy megelégedésre. A dió és a sajt amúgy is szuper kis kombináció, keksz-köntös nélkül is erősen kultiválom, pláne ha egy jóféle bor is kíséri ezt a díszes társaságot. Biztos része lesz az adventi időszakunknak.




Diós-sajtós vegán ropogós keksz karácsonyi köntösben

Hozzávalók:
3 dkg kókuszolaj
kb. 4-5 gramm só
10 dkg Szafi Free rostcsökkentett vegán kenyér lisztkeverék
5 dkg darált dió (vagy mandula)
2 dkg sörélesztő pehely
1 gramm szódabikarbóna (kis csipet kb.)
5 dkg Cocomas krém
15 gramm almaecet
kenéshez pici vizezett paradicsomlé, szóráshoz magvak (elhagyható)

A puha, de nem folyékony olajat kézzel vagy villával gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a 10 dkg liszttel és a sóval.



Hozzáadjuk a diót és a sörélesztőpelyhet, mely a sajt fílinget hivatott biztosítani, a szódabikarbónát, vegyítjük. Az almaecettel elkevert kókuszkrémet gyors mozdulatokkal beledolgozzuk.

Pár perces pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtjuk (minél vékonyabbra, annál ropogósabb lesz), tetszőlegesre formázzuk, szaggatjuk.

Sütőpíprral bélelt tepsibe pakoljuk őket, a sütőt előmelegítjük 190 fokra, ahol 9-12 perc alatt készre ütjük. Közben figyeljük, meg ne égjen.

Sütés előtt én lekentem abból a célból, hogy a rászórt magvakat stabilizáljam, amiatt kissé rusnyák lettek. Simán olajspray-vel lefújva sokkal egyenletesebb-szebb színük lesz.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések