Képviselőfánk/ekler fánk

Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam leragadni egyfajta tésztánál, tészta kombinációnál, de most megtörtént. :) Anyukám és lányom kedvéért sütöttem, a névnapjukra (de édesanyámmal érthető okokból most nem nagyon találkozom, így nem konkrétan a névnapján kapta meg), viszont a fő kritikus nagyfiam, aki aztán tényleg beleköt az élő fába is, azt mondta, soha nem tippelte volna, hogy nem hagyományos tésztájú. És számomra ez a legfontosabb és legnagyobb elsimerés.

Teljes mértékben az iskolában tanultakból indultam ki, az arányok, sütési mód tekintetében egyaránt. Az égetett tészta sok hibalehetőséget rejt, nagyon résen kell lenni a készítésekor.







Képviselőfánk

Hozzávalók 10 darabhoz:
100 gramm víz
100 gramm napraforgóolaj 
nagy csipet só
nagy csipet négyszeres erejű édesítő
4 db M-es tojás (ami lehet 3, de akár 5 is)
60 gramm Szafi Free hajdinamentes lisztkeverék
40 gramm zsírtalanított mandulaliszt (Szafi Reform)

Az olajat, a vizet, a sót és az édesítőt elkeverjük egy lábasban és felforraljuk. A kétféle lisztet elvegyítjük. Ha felforrt a folyadék, belezúdítjuk a lisztet és elkezdjük resztelni, vagyis fakanállal állandóan keverve hevítjük, fehéredésig, ez kb. 2-3 perc.

Ha megvan (a hagyományostól eltérően nem fog gombóccá összeállni a tészta), félrehúzzuk és 1-2-percet várunk, hogy ne legyen forró. Ezt követően kézi-gépi habverővel egyenként hozzákeverjük az egész tojásokat. Nekem 4 db kellett bele, a lényeg, hogy a massza sűrű legyen és a habverő fejéről magától leszakadjon. Az, hogy mennyi tojást vesz fel a tészta, a reszteléstől nagyban függ, ha ugyanis túl van resztelve, többet igényel. Itt fontos az állag megfelelő felsimerése és ez elég nehéz, még a gyakorlott szemnek is.

Sima vagy csillagcsöves habzsákba töltjük és egyforma halmokat nyomunk sütőpapíros tepsibe.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra, ebben kezdjük sütni. Kinyitni tilos, amikor világosbarna a kérge, gyönyörűen megrepedezett, levesszük 150 fokra, majd amikor már egységesen aranybarna az egész, 100 fokra mérsékeljük és szárítjuk szárítjuk. Összesen kb. 40-45 percet sült, . Pontos időket nem tudok írni, figyelni kell. 

Hűtjük és töltjük vaníliakrémmel, tejszínhabbal, illetve ki mivel szeretné.









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések