Zserbó

Nagyon szeretjük az új Szafi Free univerzális lisztkeveréket, az egyik legjobb lisztje a termékcsaládnak. Azonban van egy olyan összcsaládi tapasztalatunk, hogy a frissen kiváló késztermékek másnapra, sőt sok esetben már pár óra elteltével, sokat veszítenek élvezeti értékükből. Igaz ez a mezei zsemlére úgy, mint a lángosra. A töltelékes termékeknél jobb azért a helyzet, főleg, ha a tésztába kerül zsiradék.

Szóval szerintem ez a kulcsa, a plusz zsiradék. Ez viszont nálam hozza  magával a szénhidrát érték csökkentésére irányuló törekvéseket. A múltkori túrós pitémből kiindulva, az ünnepek közeledtével, a zserbó került terítékre. 

Abszolút az volt az alapul szolgáló recept, csak ezúttal zsírtalanított mandulalisztet használtam. A zserbó hagyományosan egy omlós élesztős tészta, így most adtam a tésztához élesztőt, az omlós jelleg miatt több zsiradékot tettem bele és a lisztek arányán is módosítottam picit, a kedvezőbb ch érték miatt. Szerintünk nagyon finom lett.





Zserbó

Hozzávalók:
200 gramm Szafi Free hajdinamentes univerzális lisztkeverék
150 gramm zsírtalanított mandulaliszt (Szafi Reform) 
nagy csipet só
4 gramm porélesztő
40 gramm négyszeres erejű édesítő
50 gramm puha kókuszolaj
50 gramm Kara kókuszkrém
ízlés szerint vanília, reszelt citromhéj (elhagyható)
20 gramm citromlé
260 gramm hideg víz

baracklekvár, darált dió+poreritrit+citromhéj (száraz töltelék, 150 gramm diót és 50 gramm eritritet kevertem be)

A liszteket összekeverjük, majd a zsír és tejszín keverékében villával morzsalékossá tesszük. Hozzáadjuk a többi szárazanyagot, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a folyadékokkal. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, tepsi méretűre nyújtjuk. A nyújtáshoz egy kis segítség: szilikonos lapot (vagy szilikonos sütőpapírt) megszórok kevés bambuszrostliszttel, arra tészta (kimérve az első lap adagja), a tetejét is megszórom kevés liszttel, ráborítok egy másik sütőpapírt és formára nyújtom a lapokat. Először az elsőt.

Az első lapot a papírozott tepsibe fektetjük (mégpedig úgy, hogy meg se kísérelem leszedni a nyújtólapról, hanem azt megemelem a kinyújtott tésztával együtt, beleborítom a tesibe, majd óvatosan lehúzom a lapot), megszurkáljuk villával, megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a dió felét. Megismételjük a következő lappal (amit pont ugyanúgy helyezek a tepsibe, mint az elsőt, tehát a nyújtólappal együtt átemelem és belefordítom), majd befedjük a harmadikkal. Ezt is villával megszurkáljuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30-33 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűlt, a tepsiből kivágjuk és megfordítjuk (az alsó lap kerül felülre). Olvasztott csokival vonjuk be. 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések