Mákos-szilvalekváros bejgli

A zserbó tésztája tökéletesen alkalmas bejgli készítésére is. Nem lepett meg, hiszen mindkettő tésztája omlós élesztős, de még az arányokon se változtattam. 

Nem a legszebb a végeredmény, mert kicsit megrepedt (de nem vészesen), illetve a töltelék is meglehetősen uralja, de azért ezt is megmutatom. Mivel vegán, ezért a márványozottan repedezett külsőt nélkülözni kell, de ez legyen a legnagyobb probléma vele. :)

Én most csak egy rudat sütöttem, a fele tésztamennyiségből, ehhez az egy rúdhoz adom meg a töltelék anyaghányadát, és itt is visszanyúltam a tanult 1:1 arányhoz, már ami a tésztát és tölteléket illeti, illetve forrázott töltelékkel dolgoztam.



Mákos-szilvalekváros bejgli

Tészta (2 rúdhoz)
Hozzávalók:
200 gramm hajdinamentes univerzális lisztkeverék
150 gramm zsírtalanított mandulaliszt
nagy csipet só
4 gramm porélesztő
40 gramm négyszeres erejű édesítő
50 gramm puha kókuszolaj
50 gramm Kara kókuszkrém
ízlés szerint vanília, reszelt citromhéj (elhagyható)
20 gramm citromlé
260 gramm hideg víz

Mákos töltelék (1 rúdhoz):
150 gramm darált mák
150 gramm víz
50 gramm eritrit
citromhéj
kb. 2 ek nagyon sűrű cukormentes szilvalekvár

A liszteket összekeverjük, majd a zsír és tejszín keverékében villával morzsalékossá tesszük. Hozzáadjuk a többi szárazanyagot, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a folyadékokkal. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.

A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, a rövidebbik oldalán kb 2 cm-es sávban behajtjuk, lenyomkodjuk. A tölteléket eloszlatjuk a tésztát úgy, hogy a felső kb. 2-3 cm-es sávot szabadon hagyjuk. 

A töltelékhez a vizet az eritrittel és citromhéjjal felforraljuk, majd a mákra önjük, kihűtjük. A nyers tészta kb 400 gramm volt, a töltelék meg 340-350 gramm között, így kiegészítettem annyi szilvalekvárral, hogy az is 400 gramm legyen, ez kb. 2 evőkanál lekvárt jelentett. 

A felső üres csíkot enyhén vizezzük, majd feltekerjük a bejglit és varrattal lefelé sütőpapíros tepsire helyezzük.

Lefújjuk olajspray-vel, tetejét pár helyen szívószállal átlyukasztjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések