Zabgríz felfújt

Minden év elején elhatározom, hogy a január a kamra, fagyasztó tartalmának felhasználásáról fog szólni. Általában elvérzek és tovább halmozok, de egyelőre még jó a helyzet, ez az ebéd is ennek jegyében készült.


Zabgríz felfújt

Hozzávalók:
100 gramm zabdara/zabgríz (Szafi Free)
50 gramm zabpehely
1 ek (kb.15 gramm) Szafi Free vaníliás zabpuding (elhagyható, akkor ennyi plusz zab mehet bele)
nagy csipet só
ízlés szerinti édesítő, citromhéj
1 ek citromlé
600 gramm cukrozatlan mandulatej (vagy más tej)
4 tojás

A zabpelyhet és darát a sóval, édesítővel, citromlével, citromhéjjal a tejben összefőzzük. Ha rottyant egyet, lezárjuk, lefedjük, hagyjuk langyosra hűlni.

A tojásokat kettészedjük, a sárgáját a langyos zabos masszához keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük és a tésztába forgatjuk óvatos mozdulatokkal.

Sütőpapírral bélelt vagy kifújt sütőedénybe öntjük a masszát és 190 fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt megsütjük.

Krémes/rostos felfújt a végeredmény, egy sűrű gulyásleves után épp tökéletes volt.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések