Paris-Brest

Különleges és már nagyon várt feladat volt, ami mellesleg nagon-nagyon egyszerű. Égetett tészta, amiből mindösszesen 2 nagyobb méretű koszorút kell sütni, majd tortaként tölteni. Kisebb méretű korongok is készíthetők, akkor mini Paris-Brest születik. :) 

A töltelék itt rumos-csokis mascarponekrém, tej-és cukormentesen.





Paris-Brest

Hozzávalók ( 2 db 18 cm átmérűjű körlaphoz)
100 gramm víz
100 gramm napraforgóolaj 
nagy csipet só
nagy csipet négyszeres erejű édesítő
4 db M-es tojás (ami lehet 3, de akár 5 is)
60 gramm Szafi Free hajdinamentes univerzális lisztkeverék
40 gramm zsírtalanított mandulaliszt (Szafi Reform)

Az olajat, a vizet, a sót és az édesítőt elkeverjük egy lábasban és felforraljuk. A kétféle lisztet elvegyítjük. Ha felforrt a folyadék, belezúdítjuk a lisztet és elkezdjük resztelni, vagyis fakanállal állandóan keverve hevítjük, fehéredésig, ez kb. 2-3 perc.

Ha megvan (a hagyományostól eltérően nem fog gombóccá összeállni a tészta), félrehúzzuk és 1-2-percet várunk, hogy ne legyen forró. Ezt követően kézi-gépi habverővel egyenként hozzákeverjük az egész tojásokat. Nekem 4 db kellett bele, a lényeg, hogy a massza sűrű legyen és a habverő fejéről magától nyúlva leszakadjon. Az, hogy mennyi tojást vesz fel a tészta, a reszteléstől nagyban függ, ha ugyanis túl van resztelve, többet igényel.

Csillagcsöves habzsákba töltjük és 2 körlapot nyomunk a masszából (külön tepsin, mert bár maga a méret elférne együtt egy tepsin is, sülés közben össze fognak érni és eldeformálódnak). Az egyiket szeletelt mandulával szórjuk, ez lesz majd a felső lap.



A sütőt előmelegítjük 225 fokra, ebben kezdjük sütni. Kinyitni tilos, amikor világosbarna a kérge, gyönyörűen megrepedezett, levesszük 180, majd nem sokkal később 150 fokra, majd amikor már egységesen aranybarna az egész, 100 fokra mérsékeljük és szárítjuk. Ha hirtelen leesik a hőfok, a szépen megemelkedett tésztánk össze fog esni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések