Paleo cukkini torta

Megint egy olyan alapanyag, ami hetente többször előfordul nálunk. A cukkini hálás zöldség, az íze tulajdonképpen elég semleges ahhoz, hogy levesként, mártásként, nyersen, párolva, sütve, savanyúságként, süteménybe, azaz ezerféle módon terítékre kerüljön. Ez olyan zöldségféle, amit a gyerkőcök is szívesen fogyasztanak, mivel általában nem is tudják, mivel etetem őket, olyan jól el lehet rejteni. Szóval cukkinire fel!

Paleo cukkini torta

Hozzávalók:
45 dkg cukkini és répa vegyesen (nálam 3 zsenge cukkin adott ki 37 dkg-t, egy szál répa 8 dkg-t, így jött ki az összmennyiség)
8 dkg dió 
4 dkg mandula
1 ek útifű maghéj
1 kk.szódabikarbóna
4 tojás sárgája
6 tojásfehérje
2 csapott ek Xukor Zero 4X
csipet só, fahéj

A magvakat durvára őröljük, a zöldségeket nagylyukú reszelőn lereszeljük és 10 percet - némi sóval meghintve - állni hagyjuk, majd kicsavarjuk.

A tojások sárgáit kikeverjük a cukorpótlóval. Hozzáadjuk a fahéjat, a szódabikarbónával elkevert darált magvakat és az útifű maghéjat. (Utóbbi éppen elhagyható, de akkor véleményem szerint kell bele 1-2 kanál magliszt - mondjuk mandula, gesztenye, hogy a kívánt sűrűséget elérjük).

A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk. Utolsó lépésként, ugyancsak vigyázva, belekeverjük a zöldségeket.

24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sült, sütőpapíron, 170 fokon. Időt megint nem tudok írni, de a tűpróba segít, meg szép barna színt fog kapni a teteje is.

Könnyű sütemény, férj almára tippelt, amikor rákérdeztem, mi van benne. :)

Az egész mennyiség számításaim szerint ekként elkészítve 39 gramm szénhidrátot tartalmaz, legalább 10-12 szép szeletre vágható.

A képért újfent bocsánat, nem lett túl éles.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések