Sütőtökös paleo madártej

Tüneményes masszőrömnek köszönhetően elborítottak a kisebb-nagyobb, formásabbnál formásabb és mézédes sütőtökök. Ami rám nézve bizonyos értelemben nem túl jó hír, mert igen nagy önfegyelem szükségeltetik, hogy ne faljam, hiszen mint említettem, ez is egy újdonsült kedvenccé avanzsálódott. Viszont kárba veszni nem hagyom, így apránként felhasználgatom. Sokszor csak egyszerű köret, vagy egészben sütött formában, kis mandulával, dióval, hol nyersen kockára vágva fűszerekkel megpárolom/sütöm és akként. Sokféle sütemény, pékáru készül belőle, tényleg sokoldalú felhasználásra ad lehetőséget. És milyen finom...

A madártej a régi szép időkben az egyik gyengém volt, de miután a tej közel 2 éve kikerült a fogyasztható ételeim köréből, emlékeim szerint még alternatív változatban sem ettem. Na ezt a rést tömtem most be, egy sütőtökös és paleo madártej utánzattal. Jéghidegen tökéletes és mennyei. És szerintem az ünnepi asztalon is tökéletesen megállja a helyét.

Sütőtökös paleo madártej

Hozzávalók (kb. 3-4 személyes adag):
25 dkg sült tökpüré
5-6 dl kókusztej (nálam Cocomas és víz keveréke)
csipet só
3 tojás
3-4 dkg cukornak megfelelő pótló
1 darabka fahéj, narancshéj/aroma, 1-2 szem szegfűszeg

A kókusztejet a fűszerekkel felrakjuk főni. A sütőben megsült tökből kiragadunk kb. negyed kilónyit és botmixerrel pürésítjük.

A 3 tojás sárgáját a csipet sóval és a cukorpótlóval fehéredésig keverjük.

1 vagy 2 tojás fehérjét (attól függően, mennyi habot akarunk) egy csipet cukorral kemény habbá verünk és a hagyományos elkészítési mód szerint, a forrásban lévő tejbe szaggatjuk a gombócokat, kicsit főzzük, fordítjuk, végül szűrőlapáttal tányérra szedjük a habgaluskákat.

A tojások sárgáját lassan a tejhez adjuk és gyakorlatilag sodóvá főzzük a tejet. Ha sűrű, kicsit higítjuk, nekem kellett, főleg, miután a tökpépet is hozzáadtam. utolsó lépésként a sütőtök is a tejes alapba kerül, de azzal már nem főzzük. Végül pedig a tetejére halmozzuk a galuskákat.

Tálaláskor kerülhet rá egy kis pirított mandula is :)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések