Kandírozott gyömbér

Tegnapra készült el az újabb adag, lesz belőle ajándék, püspökkenyér, keksz, más sütemény, na meg kell a hűtőbe csak úgy is, mert a kiskorúak előszeretettel rágcsálják, ha taknyosak, fáj a torkuk. És valóban hatásos, magam is tapasztaltam.

Kandírozott gyömbér

Hozzávalók egy üveghez (kb. 2 dl-es):
15 dkg friss gyömbér meghámozva és darabolva
3-4 dkg négyszeres erősségű édesítő (a pucolt gyömbér tömegének egynegyede)
1 biocitrom

Első nap a gyömbért annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni, felforraljuk és lefedve, kis lángon kb. 15-20 percen át hagyjuk gyöngyözni. Hozzáadjuk az édesítő kb. negyedét, újra felforraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet és fedő alatt pihentetjük legalább egy éjszakán át, de akár 24 órán keresztül.

Második nap fedő nélkül újra felforraljuk, 15 percig gyöngyözni hagyjuk, hozzádobjuk a karikára szeletelt citromot, újabb negyed adag édesítőt és időnkénti megkeverés mellett újabb 15 percig főzzük. Szükség esetén egy kis vizet öntünk rá, hogy mindig éppen elfedje a gyömbért. Lefedve pihen ismét a fentiek szerint.

Harmadik nap újabb negyed adag édesítő hozzáadásával megismételjük a második napot, citrom nélkül.

Negyedik napon a citromszeletek kivétele után a maradék édesítőt is belekeverjük, és addig forraljuk, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Az édesítővel készült szirup persze soha nem lesz olyan sűrű, mintha cukorral készítenénk. Én addig szoktam főzni, amíg már kezd kilógni a szirupból a gyömbér.

Az eredeti recept szerint itt az következne, hogy leszűrjük a gyömbért és belehempergetjük valamilyen kristályos állagú édesítőbe (itt már ne négyszeres erősségűt használjunk, mert túl édes lenne). Az így készült "cukrozott" gyömbért magában is lehet fogyasztani, de ha szeretjük a különlegesebb dolgokat, akkor még bevonhatjuk étcsokoládéval.

Mivel a kandírozott gyömbér nem áll el túl sokáig, ezért nagyobb mennyiség esetén én a gyömbért üvegbe töltöm a sziruppal együtt, így a hűtőben sokáig bírja.  Egy-egy darabot apróra vágva, a reggeli limonádéba keverve nagyon jó napindító italt kapunk.

A kivett citromot pedig csak úgy megeszegeti a család. :)

Ebből a mennyiségből 1 kisebb üveg készül, arányos növeléssel többszörözhető.

Az ételeimhez a hozzávalókat remek áron vásárolhatod meg Szafinál, az alábbi linkre kattintva:

http://www.dietas-etelek-webshop.hu/ 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések