2014. november 27., csütörtök

Kandírozott gyömbér

Tegnapra készült el az újabb adag, lesz belőle ajándék, püspökkenyér, keksz, más sütemény, na meg kell a hűtőbe csak úgy is, mert a kiskorúak előszeretettel rágcsálják, ha taknyosak, fáj a torkuk. És valóban hatásos, magam is tapasztaltam.

Kandírozott gyömbér

Hozzávalók egy üveghez (kb. 2 dl-es):
15 dkg friss gyömbér meghámozva és darabolva
15 dkg xilit (itt és most kivételesen ezt használom)
1 biocitrom

Első nap a gyömbért annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni, felforraljuk és lefedve, kis lángon kb. 15-20 percen át hagyjuk gyöngyözni. Hozzáadjuk a xilit kb. negyedét, újra felforraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet és fedő alatt pihentetjük leglább egy éjszakán át, de akár 24 órán keresztül.

Második nap fedő nélkül újra felforraljuk, 15 percig gyöngyözni hagyjuk, hozzádobjuk a karikára szeletelt citromot, újabb kb. 4 dkg xilitet és időnkénti megkeverés mellett újabb 15 percig főzzük. Lefedve pihen ismét a fentiek szerint.

Harmadik nap újabb kb. 4 dkg xilit hozzáadásával megismételjük a második napot, citrom nélkül.

Negyedik napon a citromszeletek kivétele után a maradék xilitet is belekeverjük, és addig forraljuk, amíg a szirup teljesen be nem sűrűsödik. A gyömbért üvegbe töltjük, én sziruppal együtt. a kivett citromot pedig csak úgy megeszegeti a család. :)

Ebből a mennyiségből 1 üveg készül, arányos növeléssel többszörözhető.

Az ételeimhez a hozzávalókat remek áron vásárolhatod meg Szafinál, az alábbi linkre kattintva:

http://www.dietas-etelek-webshop.hu/ 


Nincsenek megjegyzések: