Oliebollen-azaz a tradicionális holland fánk
Ha már benne vagyunk a farsangi időszakban, finom, illatos, pihe-puha fánkocskákat sütöttem, a hagyományos holland fánk, az oliebollen receptjét alapul véve, csak természetesen glutén-tej-és hozzáadott cukortól mentesen, ráadásul igyeksztem tojásmentesnek is megőrizni. Viszont rám való tekintettel, a hozzávalók ch tartalmát figyelembe véve, a kiinduló fánk lisztkeverékhez kevertem egy kevés péksütemény lisztet, minimálisan csökkentve ezáltal az össz ch értéket.
Már sütés közben olyan, de olyan illat volt..Bár nem gyakran szoktam, ezt hagyományos módon, bővebb zsiradékban sütöttem ki. De ki fogom próbálni sütőben is.
Oliebollen-azaz holland fánk "szafisítva"
Hozzávalók:
1 kisebb-közepes savanykás alma (tisztíva 10-11 dkg között voltvolt)
5 dkg mazsola
1 tk szárított citromhéj
1 tk szárított narancshéj
2,5 dkg négyszeres erejű édesítő
nagy csipet só
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
2 nagy csipet őrölt fahéj
1 ek rumaroma
1 dl növényi tej
2 dl langyos víz
fél csomag (3-3,5 dkg porélesztő)
18 dkg Szafi Free fánk lisztkeverék
7 dkg Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
Az almát pucolás után apró darabokra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztatjuk 15 percre.
Az élesztőt az 1 dl növényi tejben, amit előzőleg meglangyosítunk, felfuttatjuk.
A kétféle lisztet összekeverjük a citrom-és narancshéjjal, az édesítővel, sóval, aszkorbinsavval, fahéjjal. Egy másik edényben elkeverjük a langyos vizet a rumaromával, hozzáadjuk a darabolt almát, a leszűrt mazsolát, majd az élesztős tejet.
Ezt a tejes-almás-mazsolás folyadékot összedolgozzuk a szárazanyaggal. Lágy tésztát kapunk végeredményként. Letakarjuk és langyos helyen kelesztjük 30 percet.
A pihentetési idő leteltét követően serpenyőben zsiradékot forrósítunk, annyit, hogy legalább a fánkokat kb feléig ellepje. A tésztából pedig kézzel vagy két evőkanál segítségével golyószerű formákat formázunk, de nem kell a szabályosságra törekedni.
A forró olajba helyezzük a fánkokat és mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük.
Fahéjjal elkevert por eritrittel szórjuk meg.
Már sütés közben olyan, de olyan illat volt..Bár nem gyakran szoktam, ezt hagyományos módon, bővebb zsiradékban sütöttem ki. De ki fogom próbálni sütőben is.
Hozzávalók:
1 kisebb-közepes savanykás alma (tisztíva 10-11 dkg között voltvolt)
5 dkg mazsola
1 tk szárított citromhéj
1 tk szárított narancshéj
2,5 dkg négyszeres erejű édesítő
nagy csipet só
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
2 nagy csipet őrölt fahéj
1 ek rumaroma
1 dl növényi tej
2 dl langyos víz
fél csomag (3-3,5 dkg porélesztő)
18 dkg Szafi Free fánk lisztkeverék
7 dkg Szafi Reform kenyér-és péksütemény lisztkeverék
Az almát pucolás után apró darabokra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztatjuk 15 percre.
Az élesztőt az 1 dl növényi tejben, amit előzőleg meglangyosítunk, felfuttatjuk.
A kétféle lisztet összekeverjük a citrom-és narancshéjjal, az édesítővel, sóval, aszkorbinsavval, fahéjjal. Egy másik edényben elkeverjük a langyos vizet a rumaromával, hozzáadjuk a darabolt almát, a leszűrt mazsolát, majd az élesztős tejet.
Ezt a tejes-almás-mazsolás folyadékot összedolgozzuk a szárazanyaggal. Lágy tésztát kapunk végeredményként. Letakarjuk és langyos helyen kelesztjük 30 percet.
A pihentetési idő leteltét követően serpenyőben zsiradékot forrósítunk, annyit, hogy legalább a fánkokat kb feléig ellepje. A tésztából pedig kézzel vagy két evőkanál segítségével golyószerű formákat formázunk, de nem kell a szabályosságra törekedni.
A forró olajba helyezzük a fánkokat és mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük.
Fahéjjal elkevert por eritrittel szórjuk meg.
Megjegyzések