Fordított szilvás lepény

Na, mi van a tésztában, amitől ilyen szépséges kékesfekete lett? Gyakorlatilag mindenki, aki látta, mielőtt evett belőle, darált mákra/máklisztre tippelt, volt, akit ez riasztott vissza a megkóstolásától. De csak addig, amíg megesküdtem az illetőnek, hogy nem fogom átverni és becsszóra nem tömök bele akarata ellenére mákot. Mert valóban nem az került bele, hanem összesen 1 evőkanál fekete ribizke liszt, ami elég is volt ahhoz, hogy ilyen színt eredményezzen.

Borítós pite, szilvából. Bátran állíthatom, tökéletesen sikerült, mind ízhatásában, mind állagában. Nem utoljára készült, ezt borítékolom, a maglisztek típusa, aránya meg tetszőlegesen alakítható, ezt tervezem elkövetni én is az újabb változatokkal.

Fordított szilvás lepény

Hozzávalók (kisebb-közepes kerek formához):
2 ek kókuszzsír 
2 tojás
8 dkg Cocomas krém
fél dl víz
1-2 ek Xukor Zero 4X (ízlésünkhöz igazodva)
1 tk fahéj 
1 tk szódabikarbóna
szilva (kb. 10 szem kellett ehhez az adaghoz)
5 dkg kókuszreszelék
1 ek lenmagliszt
1 ek fekete ribizke liszt
1-2 ek gesztenyeliszt

A kókuszzsírt megolvasztjuk, beleütjük a tojásokat és a cukorral, kókuszkrémmel és a vízzel kézi habverővel alaposan elkeverjük.

Az összes száraz hozzávalót elegyítjük, majd lazán a folyékony anyaghoz keverjük.

A formát vékonyan kikenjük kókuszzsírral és a felezett szilvákat a domború felükkel felfelé szorosan a forma aljára pakolásszuk. Erre ráöntjük a masszát és 170-180 fokra előmelegített sütőben sütjük, 5-10 percig légkeverésen, majd alsó-felső sütésen folytatjuk. Tűpróba után vesszük szín, ez a verzió a színe alapján nem segített annak eldöntésében, hogy kellőképpen megsült-e.

Kihűtjük és utána óvatosan kiborítjuk egy megfelelő nagyságú tányérra/tálra. tálaláshoz fahéjas cukorpótlóval meghinthetjük.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések