A szűzpecsenye 2 élete

Férjem műve :3
Szűzpecsenye „takarékosan”, kétféle módon elkészítve

Ha egy egész szűzpecsenye van otthon, akkor járunk a legjobban, ha kétféle módon készítjük el.
A szűzpecsenyéről le kell vagdosni a zsírt és el kell távolítani a fényes hártyát, különben sütés közben csúnyán összeugranak az érintett részek. Ehhez egy éles késsel kell alányúlni a hártyának és óvatosan le kell nyesni a húsról.

Egy szűzpecsenye három részből áll: a fej, a test és a farok.
Szép érméket általában a testből lehet vágni. Ha egy kicsit kisebb a pecsenye, akkor nem pontosan keresztben, hanem ferdén kell vágni a szeleteket, így nagyobb érméket kapunk.
A fejet és a farkat általában nem lehet szépen szeletelni (a fej szétesik, a farok túl kicsi), ezekből csíkokat vágunk.
A kétféle húsból kétféle ételt készítünk.

1.
Szűzérmék zöldségágyon
Az érméket megmossuk, papírtörlővel leitatjuk a vizet róluk, enyhén sózzuk-borsozzuk és egyenként bebugyoláljuk egy-egy szelet házi füstölt angolszalonnába. A szűzérmét nem érdemes erősen fűszerezni, mert elnyomjuk vele a hús saját ízét, ami kár lenne.
Az érméket oldalanként néhány percig sütjük egy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Nem szabad, hogy kiszáradjanak (bár az angolszalonna nyújt egy kis védelmet). Kivesszük őket egy tányérra pihenni.
A serpenyőben apróra vágott fokhagymát (2 gerezd), majd felkockázott hagymát (1 kis fej) párolunk, pár perc múlva hozzáadunk egy kockára vágott paprikát, később 1 db apró kockákra vágott sárgarépát, ez után kockára vágott szárzellert (1 szár) és végül néhány db, négybe vágott koktélparadicsomot. Kevés sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Átforrósítjuk és egy mélyebb kerámia edénybe öntjük. 1-2 evőkanál almaecettel és 2-3 evőkanál száraz borral meglocsoljuk. Rátesszük a szűzérméket és fólia alatt kb fél óra alatt készre sütjük.


2.
Zöldséges sertés csíkok vörösborral
A csíkokra vágott szűzpecsenyét serpenyőben megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk. Amikor már teljesen fehér mindenhol, hozzáadunk egy kis fej felkockázott lilahagymát és pár perc múlva egy gerezd apró kockákra vágott fokhagymát. Pároljuk néhány percig és utána hozzáadunk két szár feldarabolt szárzellert. Amikor a zeller nagyjából megpuhult, rálocsolunk egy kis vörösbort (ízlés szerint kb. fél deci). Az egészet addig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik a lé.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések