Paleo sárgabarackos gombóc

Bár tartottam tőle, hogy mikor 2 hét után hazaérünk az idei első nyaralásunkból, már leérik a sárgabarack, (ezért még elutazásunk előtt ipari mennyiségű lekvárt gyártottunk le),azonban ember tervez, Isten végez, legkisebbünk megbetegedése miatt pár nappal korábban eljöttünk, így még kapható, egész jó áron, ezt pedig igyekszem kihasználni, mivel nagy kedvencem ez a gyümölcs.

Ráadásul amióta itthon vagyunk, alig mozdulok ki a konyhából és igyekszem kárpótolni magam az elmúlt 12 nap nélkülözései után. Újfent szembesültem azzal, hogy a hazai helyzet, a szállodák ételkínálata nem igazán kedvez a hozzám hasonló életmódot folytatóknak. A szálláshelyünk egyébként igen impozáns és a legtöbb ember számára pazarnak tűnő felhozatalát én kevéssé tudtam élvezni és kihasználni, sőt az utolsó 3 vacsora odáig fajult, hogy kizárólag 1, esetleg 2 fajta húsfélét tudtam enni, némi nyers salátával. Ez pedig igen elkeserítő, egyúttal elgondolkodtató számomra. Csalódás volt, főleg hogy ennyire nem vagyok húsimádó, de akárhogy néztem, ezeken kívül mást tényleg nem tudtam enni. Igen, én elég szigorú vagyok magammal ebből a szempontból, Péterem a végén már közölte, hogy borzasztó nehéz eset vagyok, de mostanra 100 %-osra fejlesztettem az önkontrollomat és míg tavaly nyáron 1-2 fagyira elcsábultam a nyaralások alatt, idén megingás nélkül csináltam végig az első kikapcsolódásunkat (is).

Visszatérve, szóval örömködök, hogy van még barack és gyorsan csináltam még lekvárt, meg sütiket, és még tervezek is, ma ebédre pedig ezt a paleo sárgabarackos gombócot alkottam meg.

Hozzávalók (8 nagyobb gombóc lett ebből a mennyiségből)
27 dkg tök (hámozás, magtalanítás után)
1 tojás
2 dkg kókuszliszt
5 dkg mandulaliszt
1 ek útifű maghéj
csipet só
csipet cukorhelyettesítő

A tököt hámozzuk, kikaparjuk a belsejét, majd a sajtreszelőn lereszeljük. Kis sóval megszórva legalább 20 percig  állni hagyjuk, hogy minél több víztől megszabaduljon. Utána kicsavarjuk.

Ezt követően az összes többi hozzávalóval összekeverjük (ezt külön már nem sózzuk), ruganyos, lágy, az edény falától elváló tésztát kell kapnunk. 10 percig pihentetjük.

Kb. 8 részre osztjuk a tésztát, ezek mindegyikébe egy fél barackot csomagolunk.

A gömböket sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk (ez a verzió nem főzhető, szétesik), 170 fokon enyhe barnulásig, kérgesedésig sütjük.

Fahéjjal kevert eritrittel megszórjuk és jóízűen elfogyasztjuk.

Megjegyzések

Vikóc üzenete…
Kedves Dia!
Egyedül mandula lisztem nincs itthon tudom valamivel helyettesíteni? Én használok zabpelyhet is esetleg azzal?
Előre is köszönöm ha válaszolsz!
Vikóc üzenete…
...közben elkészitettem cukkiniből és zabpehelylisztből. Jelentem működik.
Imádom a különböző tökös cukkinis receptjeidet, múlt héten a cukkinis melegszendvics volt a sláger, de hogy egyszer az életben tökféléből fogok gombócot készíteni és enni álmomban sem gondoltam volna:)))) Köszönöm!
Dia üzenete…
Csak most láttam, hogy írtál...Az első kérdésre is azt írtam volna, hogy zabbal is biztosan sikerülni fog, nyilván úgy még az állaga is más lesz. :) Köszönöm a kedves szavakat!

Népszerű bejegyzések