Diókrémes narancsos - édesburgonyapiskóta

Maradt otthon egy kis darabka batáta, hosszan gondolkodtam, hogy abból a kb. 20 dekányiból mi készüljön. A köretlehetőséget most elvetettem és a legutóbbi finom muffinon felbuzdulva egy édes sütemény mellett határoztam.

A répatortához hasonló tészta született, nyilván annyi különbséggel, hogy ebbe reszelt édesburgonya került és  a rengeteg narancslével kapott egy citrusos dominanciát, míg eredetileg töltelékként (de végül a tészta rendkívüli szaftossága folytán nem a félbevágott tészta közepébe, hanem az egésznek a tetejére került) egy rumos-diós krémet kutyultam. Az egészet a csokibevonat koronázta meg.

Diókrémes narancsos - édesburgonyapiskóta 

Hozzávalók (egy kerek, kb. 24 cm-es tortaformához): 
Tésztához
3 dkg kókuszzsír
3 tojás
200 ml frissen facsart narancslé
8 dkg cukornak megfelelő pótló
20 dkg édesburgonya reszelve
narancsaroma ízlés szerint
1 púpos ek psyllium
1 kiskanál szódabikarbóna
2 dkg zsírtalanított lenmagliszt
2 dkg zsírtalanított mandulaliszt

Diókrémhez
200 g kókusztej
4-5 dkg cukornak megfelelő pótló
rumaroma
15-20 dkg darált dió

Csokibevonathoz:
6 dkg mindenmentes csoki
1 ek zsírszegény kakaópor
1 ek kókuszkrém
2 ek víz

A tésztához az édesburgonyát a nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. A zsírt megolvasztjuk, majd összekeverjük a nedves alkotókkal. A szárazanyagokat ebbe beleforgatjuk, homogénre keverjük akár botmixerrel, akár gépi habverővel, végül az édesburgonyát is hozzátesszük. 170-180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc a sütési ideje, de mindenképpen tűpróba szükséges (bár a tészta alapból is szaftos marad).

Miközben a tészta sül, megfőzzük a krémet, az egész pár perc, amíg a kókusztejet magába szívja a darált dió. Ezt is hűlni hagyjuk.

Ha a piskótaszerűség kihűlt, a tetején egyenletesen elkenjük a diókrémet. Végezetül bevonjuk a csokikrémmel, amihez a csokoládét megolvasztjuk, hozzákeverjük a többi alkotót és ha már nem forró, de még folyós, rákenjük.

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések