2015. november 9., hétfő

Túrós-mákos kalácskoszorú

Ez a kalács vagy koszorú is már az ünnepi gondolatkörben készült. Nem lett annyira mutatós, mint szerettem volna, de azt hiszem, azért megállja majd a helyét a többi finomság között. És a NoCarb lisztnek hála, még viszonylag bűntudat nélkül ehető majd. ;9




Túrós-mákos kalácskoszorú

Hozzávalók:
Tésztához:
5 dkg Szafi Fitt kókuszolaj
2 dl víz
1 tojás
2 tojás fehérje
csipet só
2-2,5 dkg DW 1:4 édesítő (szukralózmentes)
1 tk szódabikarbóna
1 tk citromlé
10 dkg NoCarb rost sütőmix

Mákos töltelékhez:
10 dkg darált mák
1,5 dl víz
ízlés szerint édesítő, citromlé, citromhéj, rumaroma

Túrós töltelékhez:
15 dkg totukrém vagy krémes túró
ízlés szerint édesítő, citrom, vanília

A tésztához a rostlisztet összekeverjük a sóval és a térfogatnövelővel, majd hozzáadjuk a többi alkotóból készült folyékony részhez.  Legalább 10 percre félretesszük, de amíg elkészülnek a töltelékek, nyugodtan pihenhet.

A mákos részhez összefőzzük az alapanyagokat.

A túrót ízlés szerint kikeverjük.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. 2 részből hosszú és kb. 10 cm széles csíkos nyújtunk sütőpapír segítségével.

A túrótölteléket elfelezzük, a 2 csíkon elkenjük, majd a lapokat felcsavarjuk.




Az így kapott 2 rudat összefonjuk-sodorjuk. Kerek forma szélét kibéleljük a fonattal, a felesleget levágjuk, félrerakjuk.



A 3. rész tésztát vékony, nagyobb méretű téglalapra nyújtjuk, rákenjük a máktölteléket, feltekerjük és kb.1-1,5 cm-es csigákat vágunk belőle. ezeket sorba, körben a formába rakosgatjuk.




A túrós fonatból megmaradt részt a forma közepén üresen maradt hely nagyságúra formájuk-nyomkodjuk és kitöltjük vele a formát.



A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kalács tetejét lekenjük tojás sárgájával és barnára sütjük a koszorút.



Az ételeimhez a hozzávalókat remek áron vásárolhatod meg Szafinál, az alábbi linkre kattintva:

http://www.dietas-termekek-webshop.hu/      

                                                   

                                                    

Nincsenek megjegyzések: