Citromkrémes pöttyös tekercs

Fantasztikusan finom, könnyű, fanyar, a sok gejl és tömény karácsonyi süteményfelhozatal után igazán üdítő sütemény. Anyósom elkészítette a hagyományos változatát, cukorral, simaliszttel, mascarponeval, amiből én természetesen nem ettem, viszont a fantáziámat megmozgatta és elkészült a paleosított változat. Csak azt tudom mondani, hogy fenséges lett.

Citromkrémes pöttyös tekercs

Hozzávalók (kisebb-közepes tepsihez)
Tésztához
3 tojás
10 dkg cukornak megfelelő édesítő
4 dkg mandulaliszt
1 ek útifű maghéj
2 ek egész mák

Krémhez
2 tojás sárgája
 8 dkg cukornak megfelelő pótló
1 nagy citrom leve és ha bio, akkor a héja, egyébként szárított héj ízlés szerint
2 dl Cocomas krém

A 3 tojást és a cukorpótlót kb. 4 percig gép habverővel, magas fokozaton verjük, ezalatt kifehéredik és a térfogata is jócskán megnő. Hozzászitáljuk a lisztet és az útifű maghéjat, beleszórjuk az egész mákszemeket és óvatosan belekeverjük a tojásos masszába.

A tésztát 180 fokos előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, sütőpapíros tepsiben, majd még forrón, egy konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk.

A töltelékhez a 2 tojás sárgáját habosra keverjük az édesítővel, belecsavarjuk a citrom levét, beleszórjuk a héját, majd alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük. Kihűtjük és ha már langyos, belekeverjük kézi habverővel a Cocomast, 1-2 percig még alaposan kikeverjük, végül hideg helyre tesszük. Ha kihűlt és nem találjuk elég sűrűnek, mehet bele az útifű maghéj. Többszöri elkészítés után ezt kiegészítem annyival, hogy még elvisel 1-2 tk kókuszlisztet is, így garantáltan sűrű lesz a krém, szépen feltekerhető a tészta, gyönyörűen szeletelhető. Töltés előtt érdemes kicsit várni, hogy a maghéj és a liszt felszívja a nedvességet, besűrítse a krémet.

A kihűlt tésztát kitekerjük, megtöltjük a krémmel, szorosan felcsavarjuk a sütőpapír segítségével és ha van annyi önuralmunk, legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, utána szépen szeletelhető.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések