Kókuszkenyér
Ha már kenyérfélékről volt szó az iménti bejegyzésben, akkor
jöjjön most a legutóbb sütött kenyérpótlóm.
Paleo recept, liszt-, cukor és tejmentes. Bár van benne cukor és kókusz is bőséggel, mégsem tömény kókuszízű (most kísérletezek egy még semlegesebb verzió kidolgozásán, más magliszttel helyettesítve a kókusz egy részét, illetve a cukor csökkentésével), de elsősorban kalács alternatívája lehet, mintsem kenyéré vagy más sós pékterméké. Annak viszont isteni finom, szaftos, puha (még több nap elteltével is), jól szeletelhető, nem morzsálódik, szóval csakis szuperlatívuszokban tudod róla írni.
A receptet PocakPannától vettem, ezúton is
nagyon köszönöm, hogy ezt a finomságot megalkotta. Picikét módosítottam
rajta, mivel a méz nem szerepel az én listámon, elsősorban az IR-em miatt.
Kókuszkenyér (egy
püspökkenyér-formához)
Hozzávalók:
6 tojás
3-4 ek eritrit
1 vaníliarúd kikapart
belseje vagy 1 tk aroma
20 dkg kókuszreszelék
7,5 dkg őrölt mandula
1 tk. szódabikarbóna
A tojásokat habosra keverjük a
cukorral és a vaníliával. A reszeléket és a mandulát gépben kicsit megőröljük
(nálam ez kimaradt, semmi problémát nem okozott), hozzákeverjük a
szódabikarbónát, majd ezt a "szárazanyagot"a masszához adjuk.
Pihentetjük pár percet, hogy
kicsit sűrűsödjön a massza, közben kikenjük a formát (én kókuszzsírral tettem
és akkor is célszerű ekként eljárni, ha teflonos a forma).
140 fokos, előmelegített
sütőben kb. 40-45 perc alatt készül el.
Megjegyzések