Pikáns lazac

Ebédre vagy vacsorára egyaránt kitűnő fogás lehet ez a grillezett halacska, ezzel a különleges ízhatást eredményező, ugyanakkor a "készítsünk minél gyorsabban és egyszerűbben egészséges és finom fogásokat" mottómhoz tökéletesen passzoló körettel. Kíváncsi volnék, a kép alapján ki mit tippel, mit tartalmaz a köret, de nem akarok csigázni senkit, így hamarosan elárulom. :)

A lényeg, hogy percek alatt elkészíthető, különösebb előkészületet sem igényel. Pontosabban egy macarásabb rész van benne, de ha nem vagyunk nagyon finnyásak, szerintem lazán elhagyható: a narancsgerezdek kifilézése. Ha viszont van kedvünk, türelmünk, időnk, akkor hajrá, ki lehet szedni a húst a hártyák közül. Ettől eltekintve viszont tényleg villámgyors, nagyon könnyű és pikáns főétel, amely teljes mértékben illeszkedik low carb életmódomba. 

Grillezett alaszkai vadlazac, narancsos-édesköményes körettel (kb. 4 adag)

Hozzávalók: 
50 dkg lazac (nálam 4 nagyjából egyforma darab volt, tehát kb. 12-13 dkg/db)
1 nagyobb édeskömény
2-3 narancs
3 gerezd fokhagyma
só, bors, pici gyömbér (utóbbi tette igazán pikánssá, enyhén csípőssé, de elhagyható)
kókuszszír a sütéshez

Az édesköményt vékony csíkokra vágjuk, minimális zsiradékon egy teflon serpenyőben erős lángon elkezdjük pirítani, néhány perc elteltével kicsit visszaveszünk a lángon és hozzáadjuk a narancsot, a szintén vékony szeletekre vágott fokhagymát és az ízlésünk által megkívánt fűszereket. Rövid idegig főzzük/pároljuk őket, de tényleg csak annyira, hogy az édeskömény még ress, ropogós maradjon.

Ha ide eljutottunk, kiszedjük és egy letakart tálkában várakozik, amíg a lazac elkészül. A halszeleteket kevés zsíron sütjük/grillezzük, tényleg csak pár percig mindkét oldalát, közben sózzuk, borsozzuk.

Ha átsült a halunk, tányérra tesszük, mellé halmozzuk a köretet és rögtön be is lapátoljuk. Jó étvágyat hozzá!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések